неделя, 18 март 2012 г.

Защо не...

        Може ли да се комбинират неща наглед несъвместими?  Защо не?  Нещо което по презумция свързвам с месо и обезателно с червеникав цвят. А не може ли да е жълто, постно и вкусно?
        Въпроси, въпроси, въпроси.
        Защо не....Е, оказа се, че може!


        "Нещото" е странна (за мен или поне така си мислех ) комбинация от кисело зеле, картофи, ориз и праз. Да, но се получи неочаквано вкусно.
        Това беше поредният ми експеримент. Даже нямах идея как да го кръстя. Много дълго ще се получи ако е с продуктите и затова го нарека ето така:

Постна картофена сърма 


          Идеята за картофите я чопнах от "Бон апети". Другото си беше моя измишльотина.

          Ето какво ви трябва.

5-6 средни картофа; 1 ч.ч. ориз; 1 малка кисела зелка (около 2 ч.ч.); 3 ч.ч. вода; около 1 ч.ч. олио; 3 средно големи глави праз лук; 2 глави кромид лук; 1 ч.л. куркума; 1 ч.л. ронена чубрица; щипка чер пипер млян; една идея червен пипер и млян кимион.
            Как се прави? Сравнително лесно и бързо.
            Обелвате картофите и ги нарязвате на тънки шайби, като за чипс. Почиствате праза и кромида. Праза нарязвате на ситно, а кромида на шайби. Измивате и отцеждате ориза, нарязвате киселото зеле като за салата и може да започвате с готвенето. 
            В малка тенджерка ( 3-4 литрова) сипвате олиото, така че да има поне един пръст. Загрявате го на котлона и бланширате в него картофените шайби за не повече от минута. Идеята е само да омекнат, а не да се изпържат. Изваждате ги в чиния и ги трупате на купче - не е нужно да се изцеждат. След това в същото олио (ако ви се вижда много, може да отлеете една част) задушавате праза, добавяте ориза, след това зелето. Задушавате за кратко и наливате водата. Добавяте подправките и когато заври намалявате котлона и оставяте да къкри докато ориза почти поеме водата.
           През това време вземате една керамична тавичка с размер 19 на 30 см.( може и кръгла) и нареждате картофите по стените и дъното ето така.

На дъното, върху картофите, нареждате шайбите кромид. 




Изсипвате от тенджерата полуготовата смес, заравнявате  я и отгоре покривате с останалите картофени шайби. Между временно фурната е загрята на около 50*. Слагате тавичката вътре и увеличавате на 170-180*. Пече се около 20-30 минути или докато решите, че е готово.

          Изваждате от фурната, оставяте го малко да изстине, режете и поднасяте на масата.



         Чудесно се комбинира с моркови, репички,  млечна салата, лютеница или каквото ви е вкусно!


         Получи се една вкусна, постна картофена сърма! Много подходяща за постите, поне според мен, нищо че не постя. :)))

10 коментара:

  1. Вкусно, цветно и красиво се е получило, Миро! Прииска ми се да опитам. :)
    Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодря, Ева! :)
      Поздрави и приятна седмица!
      Миро

      Изтриване
  2. Много апетитно изглежда, Миро! Не се и съмнявам, че е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна! :) Не се съмнявай - вкусно е!
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  3. Прекрасно ти е се е получило съчетанието! Много идейно и вкусно :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! :) "Стараем се!" - както се казва! :)))
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  4. Уау, при все че половината от продуктите не ги ям, ми се приисква да опитам това творение. Чудесно е! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Wild cat! :) Това е най-доброто признание, че съм се справил с експеримента! :)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  5. Като вегетарианец, отворен за нови идеи - искрено благодаря :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...