Много обичам картофени кюфтета, но никога не съм правил. Ами що да се "мъча" като има кой да ми направи! :D Нали я знаете приказката за циганина и машата - що да си гори ръцете като си има маша. Та и моята е малко такава. :D
Да де, ама ми се доядоха. А като я няма подръка "машата", запретнах ръкави ( по-точно си облякох "потника с мускулите" ) и се захванах. А резултата е ето това
Крали Марковско картофено кюфте!
Някой ще каже - "Що пък Крали Марковско?" . Ами защото
вместо да правя сто, направих едно, а вместо да го пържа - взех че го опекох! ;) Ей затова!
А за да си го направите и Вие ето какво ви трябва:
Продукти:
около 1 кг. сварени картофи;
около 400 гр. бяло краве саламурено сирене;
2 тиквички ( около 400 гр.) настъргани на едро;
2 кокоши яйца ( по възможност пресни);
по 1 ч.л. с връх смлян кимион и мляна чубрица;
1-2 ч.л. сол ( зависи колко е солено сиренето);
една голяма глава кромид лук ( може и 2 -3 малки) нарязан средно - нито ситно, нито едро;
около 100 мл. зехтин + за подмазване на тавата;
3 с.л. овесени ядки;
1 връзка магданоз;
червен пипер за поръсване;
домати за гарнитура;
Как да го забъркате:
Сварявате картофите и ги обелвате. Намачквате ги на едрозърнеста каша, добавяте зехтина и подправките. Чуквате отгоре яйцата и добавяте сиренето. Омесвате всичко добре и добавяте настърганите тиквички, нарязания кромид и овесените ядки. Пак омесвате. Вземате тавичка с размери 29\19\6 см. ( по възможност керамична, но може и обикновена), намазвате я обилно със зехтин и сипвате в нея сместа. Заравнявате я и поръсвате с червен пипер. Пускате отгоре струйка зехтин.
Пъхвате тавичката в студена фурна и я включвате на 180-190*C. Печете около час, докато отгоре хване златиста коричка. Изваждате тавичката от фурната и оставяте кюфтето да поизстине ( иначе може здраво да си изгорите езика).
Ако искате го яжте както си е цяло или може да го нарежете и да го сервирате гарнирано с домати и обилно поръсено с магданоз.
Ей тука се усетих, че магданоза трябваше да е в кюфтето, а не върху него, но няма да съм аз ако не забравя нещо. :D
Да Ви е сладко!
п.п. А за гарнитура - всеки може да си избере каквото му душа сака!!!
Прекрасно! И аз вече ги пека, че не ми се пържи в тази жега:)
ОтговорИзтриванеИ правилно - хем по-лесно, хем по-здравословно! ;)
ИзтриванеПоздрави!
Миро
И като размер, и като състав и не на последно място като начин на приготвяне е все за мен, Миро! невероятна идея! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! Много се радвам, че ти допада! :)
ИзтриванеАбе имах две тиквички в хладилника и идеята беше да ги направя на друго. :) Но както много често се получава при мен - в крайна сметка стана ей това кюфте! :D
Поздрави и прегръдки!
Миро
Супер! Много ми харесва предложението ти:)
ОтговорИзтриванеТоку що открих и този блог и тепърва ще разглеждам:)
Хареса ми начинът на писане и красивите снимки:)
Поздрави,
Хубав ден!
Дарина
Добре дошла, Дарина! :) Разглеждай на воля!
ИзтриванеПоздрави и приятна седмица! :)
Миро
Супер!И аз съм от групата на тези, които обичат , но никога не са правили картофени кюфтета!Точно заради пърженето.Сега май ще пробвам твоя вариант.Благодаря за идеята!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЯяяя, групата май взе да набъбва! ;) Пробвай Соня, няма да съжаляваш! :)
ИзтриванеПоздрави!
Миро