Не всичко се получава от първия път, колкото и да ни се иска. За да не прави изключение от правилото и при тази торта втория опит беше по-успешен. :)
Да си призная, никога не бях правил крем-карамел, въпреки че много го обичам, но да е жива и здрава мама, тя го прави. А като има кой да ти го направи, що да се "трепеш". :) Та така. Но...... Винаги има едно "НО". В случая беше една дама, която много обича торта с крем-карамел, та ми се "наложи" да спретна една. Това беше първия път, когато правих крем-карамел и то за торта. Нямах си идея каква трябва да е рецептата, та се порових из блоговете и сайтовете. Намерих си няколко варианта - при Габи, при Зиче, при Candy, при Яна и накрая си харесах този. Но няма да съм аз, ако не променя нещо. Първият път я направих по рецептата, но не знам аз ли нещо сбърках или що, обаче крем-карамела стана много мек и се разпадаше при опит да бъде сервиран в чинийка, Блата се оказа доста дебел и така нататък, и така нататък......
С една дума - неуспех. Изяде се за отрицателно време, но..... Абе не може то така, някакъв си крем-карамел да ми се опре. :)
И след няколко дена - втори опит.
Торта Крем-карамел!
Този път тортата стана по-добре, но с променена рецепта.
Намалих наполовина блата и добавих още едно яйце в крема.
Ползвах тези продукти:
За блата: За крем-карамела:
1 яйце; 3 яйца;
100 гр. захар (1/2 ч.ч.); 100 гр.захар (1/2 ч.ч.);
50 мл. зехтин; 400 мл. прясно мляко (2 ч.ч.);
50 мл. прясно мляко;
80 гр. брашно (3/4 ч.ч.);
1 ч.л. бакпулвер;
2 прахчета ванилия;
3-4 с.л. сладко от боровинки;
За карамела:
3-4 с.л. захар; ( 1 ч.ч. = 200 мл.)
Забърках я по следния начин.
1. Включих печката на 200*C , сложи захарта за карамела във формичка за кекс (20 см. диаметър с дупка по средата) и я пъхнах във фурната.
2. Докато захарта ставаше на карамел си приготвих сместа за крема. Чукнах яйцата в една купа, добавих захарта и пуснах в действие миксера. После добавих млякото и ванилиите и продължих да "миксирам". ;)
3. Приготвих и сместа за блата. В друга купа чукнах яйцето , сложих захарта и пак "миксирах". После добавих на струйка зехтина, след това млякото, последвано от брашното, бакпулвера и ванилиите. Накрая сложих и сладкото, като миксера междувременно не е спирал.:)))
4. Между "миксирането", поглеждах във фурната, за да не прегори карамела, както ми се е случвало с един друг сладкиш. :))) Когато карамела стана, извадих формичката от фурната. Наклоних я насам - натам, за да има карамел и по стените, а не само по дъното и щом стана "трудно подвижен", метнах формичката в купа със студена вода. Изстина за секунди и започна да пука.
5. Налях вода в една дълбока тава и я сложих да загрява във фурната. Това май беше грешка. Мама винаги нарежда купичките за крем-карамел в тавата, разлива сместа, пълни тавата със студена вода и тогава я слага във фурната. Да де, ама се сетих за тази "подробност", чак като нарязах тортата и видях, че крема има шупли и не е гладък.Както и да е. ;)
6. Сипах сместа за крема върху карамела. Изсипах и сместа за блата, като гледах да я разпределя що годе равномерно. Може да ви звучи странно ( както ми звучеше на мен), но се прави точно така. Сместа за блата изплува отгоре.
7. Сложих формичката със сместа в тавата с водата във фурната и намалих на 170-180*C. Пекох около 1 час и 20 минути, като по някое време оставих само на долен реотан, за да не прегори блата.
8. Щом се изпече, извадих тавата от фурната и оставих тортата да изстива в топлата вода.
9. След около 1-2 часа, щом поизстина, пъхнах тортичката ( както си е във формата ) в хладилника, увита в стреч фолио. Там стоя около 24 часа.
10. С нож лекичко отлепих блата от формата ( не че не беше се отлепил, но за по-сигурно ). Взех една чиния и обърнах тортата върху нея.
Ооооо, изненада! Този път, видимо, всичко беше както трябва! :)))
11. Пъхнах я пак за малко в хладилника.
12. Наснимах я и после я резнах. Ей тук осъзнах защо трябва водата в тавата да е студена преди да се сложи във фурната . ;) Карамела беше на шупли, въпреки, че водата не завря докато се печеше.
13. Сервирах и си хапнахме.
По желание може да се хапва и със сладолед.
Това беше от мен. Може да звучи сложно, но се оказа доста лесно и бързо (поне докато иде във фурната, после пада чакане). ;)
Да ви е сладко!
Леле, Миро, какъв разкош!
ОтговорИзтриванеНикога не съм правила такава торта, но след тази презентация направо ме засърбяха ръцете!
Браво! Следвашия път ше я сложиш в студена вода и ще стане гладка като стъкло!
Сърдечни поздрави и хубава неделя!
Благодаря, Русанка! :)
ИзтриванеИ аз никога не бях правил, но..... винаги има първи път. ;)
А третия опит се надявам да е най-успешен! :D
Поздрави и лека седмица!
Миро
Охааа... Отиде... сега цял ден ще си я представям в чинията. :X :P
ОтговорИзтриванеРени, трудна е за транспортиране, иначе да съм ти пратил. ;)
ИзтриванеА иначе се прави лесно, тъй че можеш да си я направиш. А ако не ти се занимава, помоли някой да ти я направи! :D
Поздрави!
Миро
Много го уважавам крем-карамела, даже да е лепнат върху торта. :)
ОтговорИзтриванеЕдин нескромен, чревоугоднически належащ въпрос - мидите ли ти са много големи или порциите много малки? :D :)))
Ел и аз аз много обичам крем-карамела, а "лепнат" върху торта - хич не е за изхвърляне. :D
ИзтриванеА относно мидите (съвсем прясна придобивка) - големички са 10/11 см.! Току що специално ги измерих! :D Тъй че порцийките са доста прилични!;)
Поздрави за теб и за морето! :)
Миро
Истински РАЗКОШ! Миро, този сладкиш изглежда прекалено, прекалено съблазнително! Излишно е да казвам, че си се справил отлично, след като направо ми 'причерня' от тези снимки! :)) СУПЕР!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! :) Доста време се чудех дали да го направя, но в крайна сметка се получи един много вкусен сладкиш ! :) Щом ти е "причерняло" от снимките (които не са от най-добрите), не знам как ще е "на живо", когато усетиш и аромата! :D
ИзтриванеПоздрави!
Миро
Миро, сладки опити си правил :) Идеално ти се е получило!
ОтговорИзтриванеГаби, далече е от идеалното, но ще поработя по въпроса! ;)
ИзтриванеПоздрави!
Миро
Та, лесно става, казваш... Ще я пробвам и аз!
ОтговорИзтриванеИ много ми хареса използването на "миксирам" :)
Поздрави!
Ами то си е "миксиране".:D Работиш с миксер, смесваш разни съставки и се получава микс. Почти като диджеите, обаче резултата е по-вкусен. ;)
ИзтриванеНай-трудната част( поне за мен) е да не прегори карамела, че обикновено, все това се случва. :D А всичко останало е като детска игра, сравнено с разкошните торти които правиш! :)
Поздрави!
Миро
Истински разкош! Няма значение от кой път се получава, важно за мен е да не се отказвам, докато крайният резултат не ми хареса. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! :) Май и при мен е така! :D Пробвам няколко пъти, докато не стане както трябва, макар че дори тогава, пак си намирам кусури! :D
ИзтриванеПоздрави.
Миро
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=319960658015026&set=a.160937520584008.41441.100000032838307&type=3&theater
ОтговорИзтриванеето и моето предложение на пропорциите - вече сигурно петдесетина пъти съм го правила и винаги сполучливо :) - така че, ако решиш може да го пробваш и така :)