Всичко започна с това, че верният ми стар миксер, "предаде богу дух" миналата седмица!
В сряда, по случайност уцелих Иван Звездев да прави "Морковена торта".
За уикенда моето съкровище беше при мен. Вчера в почивките, между писането на домашни, си разказвахме вицове и стигнахме до - Баба Меца, Заю Баю и "тоЛтата от моЛкови". Е тук беше автогола...... Кой ме би през устата да му кажа, че знам рецепта за такава торта. А реакцията беше - "Ами може ли да ми направиш ? " , придружено с един миличък и подкупващ поглед. На това как се отказва ? Та с миксер, без миксер - захванах се да бъркам тортата с наличното - тел за разбиване на яйца и "хей ръчички, хей ги две, те ме слушат най-добре".
Накрая се получи ей туй нещенце, което се оказа доста вкусно.
Оригиналната рецепта е тук, но аз промених малко глазурата. Понеже нямах крема сирене под ръка, а и нямаше за кога да тичам до магазина, та ползвах животинска сметана ( имах една кутийка в наличност).
А ето и какво премерих и забърках.
За блата:
200 – 220 гр. моркови ;
250 мл. олио ;
1 1/3 ч.ч. захар ; ( 1 ч.ч.=200 мл.)
3 яйца ;
1 ½ ч.ч. брашно ;
1 ч.л. бакпулвер ;
½ ч.л. сода бикарбонат ;
1 ч.л. канела ;
2 – 3 прахчета ванилия ;
За глазурата:
150 гр.меко краве масло ;
1ч.ч. пудра захар ;
200 мл. животинска сметана ;
2 – 3 ванилии ;
малко оранжева сладкарска боя и настърган шоколад за украса ;
малко оранжева сладкарска боя и настърган шоколад за украса ;
В купа разбих, доколкото може на ръка, яйцата, захарта и олиото. Добавих едро настърганите моркови, брашното, бакпулвера, содата, канелата и ванилията и ги разбърках . В подмазана и набрашнена тавичка за кекс ( без дупка, с диаметър 20-22 см.) изсипах сместа и я пекох на 170 - 180* около 40 минути.
През това време се заех с глазурата. Смесих всичко и ......пак разбиване на ръка. Ама нали не мога да докарам оборотите на миксера, а и явно сметаната дойде повечко, та глазурата стана малко по-течна.
Когато блата поизстина, след около половин час, го "залях" със глазурата и доби този вид.
Пъхнах го за около 1 час в хладилника, за да стегне глазурата, след това го наръсих със настъргания шоколад, и направих няколко снимки, преди да ме е усетило съкровището. Така че снимките не са много добри , ама ги правих набързо.
Ей така си вкарах Автогол, да правя "тоЛта от моЛкови" без миксер, по сешност. :))))))
Но важното е, че накрая всички сме доволни ! :)
П.П. Ако някой не знае вица, за "тоЛтата с моЛкови", нека си пусне клипа тук.
Чудесно си се справил и без миксер! Така че, можеш вече да не го ползваш:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Траяна, миксера си трябва, така че в най-скоро време ще се обзаведа с нов! :)
ОтговорИзтриванеА ти очаквай в най-скоро време наградата си!
Поздрави и пожелания за една прекрасна седмица!
Ооо знаеш ли откога се каня да направя тази торта, много ми е любима :) Ще използвам твоята рецепта, изглежда и звучи много вкусна и щом си се справил без миксер ... браво :))
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Миро :)
Ива, пробвай я и няма да съжаляваш ! :)
ОтговорИзтриванеПриятна седмица и на теб ! :)
Exquisita torta de naranja se ve estupenda,es mi torta preferida,me quedo en tu blog y seguir mirando tus buenas recetas,estoy encantada,cariños y abrazos.
ОтговорИзтриванеОх, как харесвам сладко -солени забежки ...ямии :)
ОтговорИзтриванеRosita, la bienvenida! Contento de que te haya gustado! Saludos! :)
ОтговорИзтриванеЕли, този път сме на нещо сладичко, лесничко, бързичко и вкусничко ! Ще ми дадеш ли някакви координати, за са ти пратя утешителната награда? :)
ОтговорИзтриванеМного обичам моркови и само в този вид не съм ги опитвала:) Тази тоЛта ми хареса много, а и миксер нямам , така че скоро ще я пробвам по тази рецепта:)))А дали ще се получи нещо, ако е без глазура. Сигурно ще стане един вид морковен кекс:)
ОтговорИзтриванеИ дали има вкус на моркови или ванилията го неутрализира -хах въпроси,въпроси...
Лека вечер, Миро!
Мъка, мъка...
ОтговорИзтриванеОт седмица имам проблеми с публикуването на коментари с профила си в чичко Google, а в същото време и музата ми да редя стихове се завърна...
Миро, чудесна е станала тортата, макар и без миксер! :)
Сърдечни поздрави
Цвети, даже и без глазура си е супер и е много приятна на вкус! Наистина е като морковен кекс, но морковите не се усещат много , защото стават като сварено - карамелизирани! Не знам дали си опитвала, но навремето имаше едно сладко от моркови - страхотно беше, макар и да звучи странно.
ОтговорИзтриванеПробвай, няма съжаляваш ! :)
Поздрави !
Ева, сори за проблемите! Дано по бързичко да ги разрешиш! Радвам се, че поетичната муза отново те е навестила!
ОтговорИзтриванеАбе то не е точно торта , ама хайде , нали така е кръстена! Пхахахаха !Иначе бе ликвидирана доста скоростно. :D
Поздрави и приятна сряда, че и останалите дни! :)
Този автогол изглежда вкусен:)
ОтговорИзтриванеЕййй Маг, стЛашен си :) Много вкусно изглежда.
ОтговорИзтриванеНали си Magiosnika :) Явно на теб и миксер не ти трябва, само една вълшебна пръчица :)
ОтговорИзтриванеПоздрав от още една Везна, дето не знае какво да прави :D
Дани,автогола, се получи неочаквано добър! ;)
ОтговорИзтриванеВлад, чак стЛашен не съм ! :D Просто обичам да си забърквам сладички неща !
Weasell, Добре си дошла! :) Абе миксера си е миксер - трябва си, ама като не работи и пръчицата върши работа! :))) То ние Везните знаем какво да правим, но докато преценим всички "за" и "против".... е там ни е слабото място ! ;)
Поздрави и весели празници ! :)