понеделник, 2 май 2011 г.

Как си вкарах Автогол или ... да спретнеш торта без миксер !

             

         Всичко започна с това, че верният ми стар миксер,  "предаде  богу дух" миналата седмица! 
         В сряда, по случайност уцелих Иван Звездев да прави "Морковена торта".
         За уикенда моето съкровище беше при мен. Вчера в почивките, между писането на домашни, си разказвахме вицове и стигнахме до - Баба Меца, Заю Баю и "тоЛтата от моЛкови". Е тук беше автогола...... Кой ме би през устата да му кажа, че знам рецепта за такава торта. А реакцията беше - "Ами може ли да ми направиш ? " , придружено с един миличък и подкупващ поглед.   На това как се отказва ?  Та с миксер, без миксер - захванах се да бъркам тортата с наличното - тел за разбиване на яйца и "хей ръчички, хей ги две, те ме слушат най-добре".
          Накрая се получи ей туй нещенце, което се оказа доста вкусно.
       

        Оригиналната рецепта е тук, но аз промених малко глазурата. Понеже нямах крема сирене под ръка, а и нямаше за кога да тичам до магазина, та ползвах животинска сметана ( имах една кутийка в наличност). 
 А ето и какво премерих и забърках. 

Продукти: 

За блата:

 200 – 220 гр. моркови ;
 250 мл. олио ;
 1  1/3 ч.ч. захар ;                                 ( 1 ч.ч.=200 мл.)
 3 яйца ;
 1 ½ ч.ч. брашно ;
 1 ч.л. бакпулвер ;
 ½ ч.л. сода бикарбонат ;
 1 ч.л. канела ;
 2 – 3 прахчета ванилия ;


За глазурата:


150 гр.меко краве масло ; 
1ч.ч. пудра захар ; 
200 мл. животинска сметана ; 
2 – 3 ванилии ; 
малко оранжева сладкарска боя и настърган шоколад за украса ; 
  
          В купа разбих, доколкото може на ръка, яйцата, захарта и олиото. Добавих едро настърганите моркови, брашното, бакпулвера, содата, канелата и ванилията и ги разбърках . В подмазана и набрашнена тавичка за кекс ( без дупка, с диаметър 20-22 см.) изсипах сместа и я пекох на 170 - 180* около 40 минути. 
През това време се заех с глазурата. Смесих всичко и ......пак разбиване на ръка. Ама нали не мога да докарам оборотите на миксера, а и явно сметаната дойде повечко, та глазурата стана малко по-течна.
        Когато блата поизстина, след около половин час, го "залях" със глазурата и доби този вид.



       Пъхнах го за около 1 час в хладилника, за да стегне глазурата, след това го наръсих със настъргания шоколад, и направих няколко снимки, преди да ме е усетило съкровището. Така че снимките не са много добри , ама ги правих набързо.



        Ей така си вкарах Автогол, да правя "тоЛта от моЛкови" без миксер, по сешност. :))))))  
        Но важното е, че накрая всички сме доволни !  :)

    П.П. Ако някой не знае вица, за "тоЛтата с моЛкови", нека си пусне клипа тук.

16 коментара:

  1. Чудесно си се справил и без миксер! Така че, можеш вече да не го ползваш:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Траяна, миксера си трябва, така че в най-скоро време ще се обзаведа с нов! :)
    А ти очаквай в най-скоро време наградата си!
    Поздрави и пожелания за една прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо знаеш ли откога се каня да направя тази торта, много ми е любима :) Ще използвам твоята рецепта, изглежда и звучи много вкусна и щом си се справил без миксер ... браво :))
    Хубава седмица, Миро :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ива, пробвай я и няма да съжаляваш ! :)
    Приятна седмица и на теб ! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Exquisita torta de naranja se ve estupenda,es mi torta preferida,me quedo en tu blog y seguir mirando tus buenas recetas,estoy encantada,cariños y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, как харесвам сладко -солени забежки ...ямии :)

    ОтговорИзтриване
  7. Rosita, la bienvenida! Contento de que te haya gustado! Saludos! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, този път сме на нещо сладичко, лесничко, бързичко и вкусничко ! Ще ми дадеш ли някакви координати, за са ти пратя утешителната награда? :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам моркови и само в този вид не съм ги опитвала:) Тази тоЛта ми хареса много, а и миксер нямам , така че скоро ще я пробвам по тази рецепта:)))А дали ще се получи нещо, ако е без глазура. Сигурно ще стане един вид морковен кекс:)
    И дали има вкус на моркови или ванилията го неутрализира -хах въпроси,въпроси...
    Лека вечер, Миро!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъка, мъка...
    От седмица имам проблеми с публикуването на коментари с профила си в чичко Google, а в същото време и музата ми да редя стихове се завърна...
    Миро, чудесна е станала тортата, макар и без миксер! :)
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Цвети, даже и без глазура си е супер и е много приятна на вкус! Наистина е като морковен кекс, но морковите не се усещат много , защото стават като сварено - карамелизирани! Не знам дали си опитвала, но навремето имаше едно сладко от моркови - страхотно беше, макар и да звучи странно.
    Пробвай, няма съжаляваш ! :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  12. Ева, сори за проблемите! Дано по бързичко да ги разрешиш! Радвам се, че поетичната муза отново те е навестила!
    Абе то не е точно торта , ама хайде , нали така е кръстена! Пхахахаха !Иначе бе ликвидирана доста скоростно. :D
    Поздрави и приятна сряда, че и останалите дни! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Този автогол изглежда вкусен:)

    ОтговорИзтриване
  14. Еййй Маг, стЛашен си :) Много вкусно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  15. Нали си Magiosnika :) Явно на теб и миксер не ти трябва, само една вълшебна пръчица :)
    Поздрав от още една Везна, дето не знае какво да прави :D

    ОтговорИзтриване
  16. Дани,автогола, се получи неочаквано добър! ;)

    Влад, чак стЛашен не съм ! :D Просто обичам да си забърквам сладички неща !

    Weasell, Добре си дошла! :) Абе миксера си е миксер - трябва си, ама като не работи и пръчицата върши работа! :))) То ние Везните знаем какво да правим, но докато преценим всички "за" и "против".... е там ни е слабото място ! ;)
    Поздрави и весели празници ! :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...