четвъртък, 26 май 2011 г.

Кекс с портокал, но.......

       


        Кекс с портокал - нищо особено!  Но!  Винаги има едно "но", а сега това е ... - в какво го пекох!
        Миналата седмица се сдобих с халогенна фурна с конвекция. Дотук добре! :) И започнаха експериментите. :) 
        Една колежка, има такава от доста време и каза, че в нея не можело да се изпече кекс. Ето ти го и предизвикателството! :))  Речено - сторено. 

        И нека пробите да започнат!!!  :)))
      
       Това е третата проба!


       Първите две също бяха успешни, т.е. кекса се изпече и беше унищожен подобаващо бързо, но в интерес на истината трета проба се получи най-добре.




     Ето и рецептата:

     3 яйца ; 1ч.ч. захар ; 2 ч.ч. брашно ; 1/2 бакпулвер ; 2 прахчета ванилия ; 1 среден портокал ; 100 мл. разтопено масло.     
                                                       ( 1 ч.ч. = 200 мл.)
     Яйцата се бият със захарта, добавя се пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Портокала се обелва и пасира , прибавя се към сместа и накрая се добавя разтопеното масло.  Сместа се изсипва в подмазана и набрашнена форма за кекс , с диаметър 20 см. .  Слагате във фурната, на ниската решетка и включвате на 180* за 35-40 минути .  За по-сигурно, се пробва с клечка, дали е изпечен кекса и ако е нужно се пуска на още 5-10 минути, но на 150* , за да не изгори отгоре.
         Е , оказа се , че в тази фурна може да се пече И кекс .


         Аз обаче, все още не съм съвсем доволен от резултата и ще продължавам с пробите , докато не получа това което искам . А то е - перфектният кекс.


        Този се получи с формата на купените, но е леко влажен.  Това обаче не му пречи да е вкусен ! :)))

        За сега толкова от мен. Не се и съмнявайте, че ще има продължение! :)))










 P.S. Желая ви приятен остатък от седмицата !

9 коментара:

  1. Прекрасен е кексът, Миро - златист цвят и леко влажен, точно по мой вкус!
    Честита нова "помощничка" в кухнята! Разбирателство има между вас, остава само искрицата любов!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно:)Понеже способностите ми са в друга сфера и аз не мога да правя вълшебствата, които представяш тук, ще помоля някой който може да се опита да направи този кекс и не само него от твоите рецепти:)Поздрави, Миро !

    ОтговорИзтриване
  3. Идеално ти се е получил...а, щом е и леко тиклав, както казваше баба ми ,значи е пИрфектен! честита ти нова "любовница" :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лелеее, Миро, направо ме заби с този кекс!Супер е!Какво още искаш от него-да му извадиш душата ли -хах:)))Честита ти нова печка - в някой следващ пост, моля те, сподели впечатления от нея:)Ще ми е интересно, а и на други сигурно!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е кекса! Завиждам ти за упоритостта с новата придобивка. Аз имам от същия тип и след няколко неуспешни опита сега стои далеч от очите ми... Но сега се замислям дали да не и дам нов шанс :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Ева, наистина кекса + оранжадата и приятна компания, това е неустоима комбинация ! :)С "помощничката" още сме на "Вие", но работя по въпроса! :)))
    Поздрави!


    Живко, наистина стана вкусен! :)А ако не намериш,кой да го направи, може да измислим нещо! ;)


    Ели, права си, изглеждаше тиклав, но си беше изпечен.:))) пИрфектен - не е, но ще стигнем до консенсус с "любовницата" , как да го изпече. :)



    Цвети, чак супер не е, :))) ама няма да се давам я! ;) А като понатрупам опит с печката, ще го споделя! :)


    Габи, благодаря! :) По-принцип не съм от най-упоритите, но ми се случва да се заинатя за нещо и докато не стане, максимално близо до това което искам - отърване няма. :)))
    А на печката и дай нов шанс. Не всичко ще може да се прави в нея, но за някои неща ще е идеална! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубав кекс - поздравления:).Честита ти нова придобивка в кухнята - още много вкусни неща да приготвиш в нея:)))!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Аелис! Надявам се да се спогаждаме и да ми изпълнява желанията! :)))
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Кекса ви е чудесен,върху коя скара го печете и с какво съотношение минути и градуси,

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...