четвъртък, 26 май 2011 г.
Кекс с портокал, но.......
Кекс с портокал - нищо особено! Но! Винаги има едно "но", а сега това е ... - в какво го пекох!
Миналата седмица се сдобих с халогенна фурна с конвекция. Дотук добре! :) И започнаха експериментите. :)
Една колежка, има такава от доста време и каза, че в нея не можело да се изпече кекс. Ето ти го и предизвикателството! :)) Речено - сторено.
И нека пробите да започнат!!! :)))
Това е третата проба!
Първите две също бяха успешни, т.е. кекса се изпече и беше унищожен подобаващо бързо, но в интерес на истината трета проба се получи най-добре.
Ето и рецептата:
3 яйца ; 1ч.ч. захар ; 2 ч.ч. брашно ; 1/2 бакпулвер ; 2 прахчета ванилия ; 1 среден портокал ; 100 мл. разтопено масло.
( 1 ч.ч. = 200 мл.)
Яйцата се бият със захарта, добавя се пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Портокала се обелва и пасира , прибавя се към сместа и накрая се добавя разтопеното масло. Сместа се изсипва в подмазана и набрашнена форма за кекс , с диаметър 20 см. . Слагате във фурната, на ниската решетка и включвате на 180* за 35-40 минути . За по-сигурно, се пробва с клечка, дали е изпечен кекса и ако е нужно се пуска на още 5-10 минути, но на 150* , за да не изгори отгоре.
Е , оказа се , че в тази фурна може да се пече И кекс .
Аз обаче, все още не съм съвсем доволен от резултата и ще продължавам с пробите , докато не получа това което искам . А то е - перфектният кекс.
Този се получи с формата на купените, но е леко влажен. Това обаче не му пречи да е вкусен ! :)))
За сега толкова от мен. Не се и съмнявайте, че ще има продължение! :)))
P.S. Желая ви приятен остатък от седмицата !
Етикети:
Кекс,
Халогенна фурна
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасен е кексът, Миро - златист цвят и леко влажен, точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеЧестита нова "помощничка" в кухнята! Разбирателство има между вас, остава само искрицата любов!
Сърдечни поздрави! :)
Изглежда много вкусно:)Понеже способностите ми са в друга сфера и аз не мога да правя вълшебствата, които представяш тук, ще помоля някой който може да се опита да направи този кекс и не само него от твоите рецепти:)Поздрави, Миро !
ОтговорИзтриванеИдеално ти се е получил...а, щом е и леко тиклав, както казваше баба ми ,значи е пИрфектен! честита ти нова "любовница" :)
ОтговорИзтриванеЛелеее, Миро, направо ме заби с този кекс!Супер е!Какво още искаш от него-да му извадиш душата ли -хах:)))Честита ти нова печка - в някой следващ пост, моля те, сподели впечатления от нея:)Ще ми е интересно, а и на други сигурно!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е кекса! Завиждам ти за упоритостта с новата придобивка. Аз имам от същия тип и след няколко неуспешни опита сега стои далеч от очите ми... Но сега се замислям дали да не и дам нов шанс :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ева, наистина кекса + оранжадата и приятна компания, това е неустоима комбинация ! :)С "помощничката" още сме на "Вие", но работя по въпроса! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Живко, наистина стана вкусен! :)А ако не намериш,кой да го направи, може да измислим нещо! ;)
Ели, права си, изглеждаше тиклав, но си беше изпечен.:))) пИрфектен - не е, но ще стигнем до консенсус с "любовницата" , как да го изпече. :)
Цвети, чак супер не е, :))) ама няма да се давам я! ;) А като понатрупам опит с печката, ще го споделя! :)
Габи, благодаря! :) По-принцип не съм от най-упоритите, но ми се случва да се заинатя за нещо и докато не стане, максимално близо до това което искам - отърване няма. :)))
А на печката и дай нов шанс. Не всичко ще може да се прави в нея, но за някои неща ще е идеална! ;)
Много хубав кекс - поздравления:).Честита ти нова придобивка в кухнята - още много вкусни неща да приготвиш в нея:)))!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Аелис! Надявам се да се спогаждаме и да ми изпълнява желанията! :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :)
Кекса ви е чудесен,върху коя скара го печете и с какво съотношение минути и градуси,
ОтговорИзтриване