От няколко дни ми се върти в главата, да си направя нещо желирано. Но дали да е от типа на крем "Дипломат" или нещо като желенце, ма по-така - все не можех да го измисля. :) До вчера. Ровейки из блоговете отварям блога на Драго, за снимки и какво да видя, на другия му блог се "мъдри" снимка на една симпатична желирана тортичка. Отварям и разглеждам. Чета продуктите и ...... такааааа : черен шоколад - в наличност, корнфлекс - нямам, но имам бисквити с масло, листове желатин - цък, обаче имам пакетчета желатин, прясна сметана - йок, ама имам цедено кисело мляко( "Eklekton" - много е добро), ягоди - цяла сладоледена кутия, при това производство на баща ми. Из хладилника се мотаха и две шепи череши останали от събота и половин компот от ягоди. И както си му е реда - речено сторено - "запретнах" ръкави и с наличното забърках една желирана тортичка, ама наопаки , за по-интересно. :)))
А ето и какво ви трябва :
250 мл. сок от ягодов компот ;
1 пакетче желатин - 15 гр. ;
ягоди (грамаж не мога да кажа) - 1 кутия от сладолед 1,2 литра ;
череши - около 20 броя - без костилки ;
1 ч.ч. цедено кисело мляко ; ( 1 ч.ч.= 200 мл.)
1/2 ч.ч. нормално кисело мляко ;
100 гр. черен шоколад ;
14-15 бисквити с масло ;
2 с.л. захар ;
1 с.л. масло ;
1 прахче ванилия ;
Етап Първи. Измивате ягодите и черешите. Понеже моите ягоди бяха домашни - ще рече разнокалибрени, подбрах по-дребните и ги наредих по дъното на кутията от сладоледа, донаредих с черешки.
Накиснах за около 5 минути пакетчето желатин, като междувременно загрях компота, без да завира, метнах вътре половината желатин и го бърках докато се разтвори. после го оставих да поизстине. След което сипах от сместа върху наредените ягоди и череши, но така че да не "плуват" и пратих кутията за 10 минути във фризера, за да стегне желатина. В това време "накълцах" на половинки останалите ягоди. Извадих кутията от фризера и наредих половинките "околовръст", а останалите "намятах" по средата.
После пак долях от желатина ( така че и тези да не плуват) и обратно във фризера за 5-10 минути. Като стегна желето добавих и останалото, но този път кутията отиде в хладилника. И така първия етап приключи.
Започна Втория. В съдинка загрях нормалното кисело мляко, като в него сложих захарта и ванилията. Като се разтвори захарта и се загря млякото, добавих втората половина от накиснатия желатин. Пак здраво бъркане, та да се разтвори желатина. После изчаках малко да поизстине сместа и хоп - при цеденото мляко. Грабнах миксера и добре омешах млеката. След което отидоха върху желатина (който вече беше стегнал ) в кутията и тя , вече доволно пълна, биде върната обратно в хладилника - да стяга. :))) Това беше втори етап.
Следва Финала. Натроших шоколадчето и го разтопих на водна баня барабар с маслото. След това сложих натрошените бисквитки и почна едно бъркане, та им се зави свят, ама хубава смес стана. До тук добре, ама как да я сложа върху желираното мляко ( а то вече се беше постегнало, ама не достатъчно) ? И го измислих - на парчета. Направих сместа на топчета и с ръце ги сплесках , до дебелина на бисквита. Наредих ги върху желето и дупките запълних с "трохи" от сместа. И понеже сместа още беше леко топла, я "замазах" и стана като истински блат. После - обратно в хладилника. Нямаше начин да не желира добре, щото стоя там почти 20 часа. :))) Ами така е като го забърках снощи по никое време, а днес съм на работа, та чак след това му "обърнах" внимание. :) Но резултата си струваше чакането - вкусна тортичка! :)
За украса - няколко черешки и ягодки!
Да ви е сладко!
p.s. Да не се уплашите, че е сложно, само така звучи и изглежда . А ако го направите по нормалния начин, а не като мен - наопаки - е още по-лесно! :)))
Много вкусна изглежда тортата, и е много интересна :).
ОтговорИзтриванеНаистина звучи сложно Миро :) Но изглежда супер вкусно и много красиво с тези цели ягодки и череши :)
ОтговорИзтриванеУх, прекрасна е! Обичам такива комбинации - много са свежи! А плодовете много добре си наред, между другото :))
ОтговорИзтриванеСрама нямаш Миро, слюноотделям вече 10 минути...Феноменална комбинация!
ОтговорИзтриванеMного добра е станала тортата, на опъки винаги е по добре! Може да я направя някой ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзивите Дами ! :)
ОтговорИзтриванеАелис, определено е вкусна ! :)
Габи, звучи сложно, но не е ! ;)
Ина, комбинацията наистина се получи много свежа ! :)
Ели, срам нямам, опериран съм. :)))) А ти, я се стегни и я направи! Става сравнително бързо и лесно! :)
Валентина, не знам дали наопаки винаги е по-добре, но този път се получи много добре! ;)
Приятна вечер Дами ! :)
Миро, оригинална и красива:)))Сигурно е вкусна, със здраве да си я хапнеш:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Цвети! :)
ОтговорИзтриванеДобре дошла! :) Липсваше ни ! :)
Много е изкушаваща -
ОтговорИзтриванечудесно съчетание на вкус и аромат.
Красиво оформление и снимки,
поздрави, Диана
Благодаря, Диана ! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва! :)
Поздрави ! :)
muy lindo y exquisito es una verdadera delicia,cariños y abrazos.
ОтговорИзтриванеПрелестно съчетание на вкусове, аромати, текстури и цветове, Миро! Правя подобна желирана торта, опростен вариант, която обожавам. Мога само да предполагам каква наслада обещава показания вариант.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
О, стара любов ми е тази торта, скоро правих ето :)
ОтговорИзтриванеhttp://multiply.com/mu/ele6ka/image/1/photos/5/600x600/38/DSC00237.JPG?et=fsc2yO7uQcQN%2BQdV4gtIDA&nmid=396649368 черпя виртуално :)
Rosita, muchas gracias! :) Abrazos .
ОтговорИзтриванеЕва, благодаря, наистина си беше наслада! :)
Аз също много обичам желета, желирани плодове и мусове, но рядко си правя!
Ели, видя ли че може? :))) Страхотна торта си спретнала! :) Благодаря за почерпката, макар и със закъснение, ще се възползвам ! :)