вторник, 28 юни 2011 г.

Содена питка "под капак"

        


          Наскоро изрових една съдинка, за която не съм съвсем сигурен от какъв материал е отлята. Някаква смес от чугун и алуминий ще да е, защото звучи като чугунена, но е лека като алуминиева. ;)  Със сигурност не е нито един от двата в чист вид. Само знам, че е "Сделано в СССР".   :)))  Както и да е - свърши ми много добра работа.
        Напоследък нали си падам по експериментите, пък и трябва да разбера - кое и как може да се приготвя във халогенната фурна, та така се получи  

Содена питка "под капак" ! 


             Дояде ми се содената питка на мама и взех че си я спретнах. 
Само че половин доза, понеже цялата щеше да ми дойде много, а содената питка е най-вкусна докато е топла. :)  И за да е "пълна" програмата взех, че я изпекох в халогенната фурна  в руската съдина! :)
           Стана бързо, лесно и вкусна. А ето от какво и как я направих.

           Продукти :

1 ч.ч. кисело мляко ( половин кофичка) ;   ( 1ч.ч.= 200 мл.) 
1 ч.л. с връх сода бикарбонат ; 
1 ч.л. сол, 1с.л. олио, 1/2 ч.л. оцет ;
3 ч.ч. брашно ;
            Содата я разбърках с киселото мляко, да се "загаси", сипнах  солта, олиото, оцета и брашното и омесих  меко тесто. Овалях го на топка и с няколко "тупаника" го направих на тънка питка. Метнах го в подмазаната съдина, сложих капака и хайде във фурната!  Врътнах едното копче на 30 минути, другото  показваше  225*. Щом изключи ( нали си е умна машинка ), махнах капака на съдинката и този път копчетата показваха - 10 минути и 150*. 
         Ами това беше. Извадих я от фурната, оставих я десетина минути да поизстине, щракнах няколко снимки и  ометох половината питка  гарнирана с меко сирене и домати! :)))


Да ви е сладко!!!

  p.s.  Наядох се като " попско чадо на Одуша " ( в превод - попско дете на Задушница ) , както казват в родния ми край ! :)))

15 коментара:

  1. Много интересен съд, Миро :)
    Питката ти е "душица" както се казва в моя край :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Питката изглежда страхотно Миро! Ще вземеш накрая да ме накараш да се престраша и аз да опитам да направя нещо в нашата халогенна фурна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еос , благодаря ! :)
    Съдинката наистина е интересна! ;)
    Поздрави !

    Благодаря Габи! :) Вземи и се престраши най-накрая !;)
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Миро, на мен също ми харесва съдинката, интересна е.:-))
    Ама повече ми харесва питката, уж содена, ама е толкова апетитна, така със сиренце и доматки, ммммм, вкусотия.:-)))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, питката наистина си е вкусна, затова си я обичам! :)))) А и става бързичко - докато си приготвиш салатата и е изпечена! ;)
    Приятна вечер и спокойна сряда! :) Миро

    ОтговорИзтриване
  6. Питката, че е вкусна - спор няма, но и формата ти си я бива, Миро! Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна питка, Миро!
    И аз обичам содена питка, а идеята да я изпечеш така е страхотна. Много апетитно изглежда...
    Поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна питка! Облизвам се:)

    ОтговорИзтриване
  9. Привет от мен, питката е просто чудесна,и не изглежда сложна. Ще я пробвам задължително.

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо, обичам содена питка, Миро. Как само ми се прияде точно в такава комбинация - с домат и сирене... ммм! Чудна е!

    ОтговорИзтриване
  11. Ева,
    Диана,
    Траяна,
    Илиана,
    благодаря Ви за вниманието! :) Радва ме, че питката Ви е допаднала ! :)
    Поздрави и хубав четвъртък! :)

    Елена, добре дошла! :) Пробвай я, няма да съжаляваш! :)
    Поздрави и приятен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Миро, привет от мен отново!
    Когато ти е удобно, заповядай в моето блогче, защото там има една награда за теб.:-))))
    Хубаво и усмихнато днес!

    ОтговорИзтриване
  13. Мони, на седмото небе съм! :) Благодаря за наградата! :)
    И отново ЧРД с най-сърдечни пожелания!:)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  14. Питката изглежда много хубава! Успех в кухнята! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Mistery, благодаря! :) Не само изглежда , а наистина е вкусна. :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...