Наскоро изрових една съдинка, за която не съм съвсем сигурен от какъв материал е отлята. Някаква смес от чугун и алуминий ще да е, защото звучи като чугунена, но е лека като алуминиева. ;) Със сигурност не е нито един от двата в чист вид. Само знам, че е "Сделано в СССР". :))) Както и да е - свърши ми много добра работа.
Напоследък нали си падам по експериментите, пък и трябва да разбера - кое и как може да се приготвя във халогенната фурна, та така се получи
Содена питка "под капак" !
Дояде ми се содената питка на мама и взех че си я спретнах.
Само че половин доза, понеже цялата щеше да ми дойде много, а содената питка е най-вкусна докато е топла. :) И за да е "пълна" програмата взех, че я изпекох в халогенната фурна в руската съдина! :)
Само че половин доза, понеже цялата щеше да ми дойде много, а содената питка е най-вкусна докато е топла. :) И за да е "пълна" програмата взех, че я изпекох в халогенната фурна в руската съдина! :)
Стана бързо, лесно и вкусна. А ето от какво и как я направих.
Продукти :
1 ч.ч. кисело мляко ( половин кофичка) ; ( 1ч.ч.= 200 мл.)
1 ч.л. с връх сода бикарбонат ;
1 ч.л. сол, 1с.л. олио, 1/2 ч.л. оцет ;
3 ч.ч. брашно ;
Содата я разбърках с киселото мляко, да се "загаси", сипнах солта, олиото, оцета и брашното и омесих меко тесто. Овалях го на топка и с няколко "тупаника" го направих на тънка питка. Метнах го в подмазаната съдина, сложих капака и хайде във фурната! Врътнах едното копче на 30 минути, другото показваше 225*. Щом изключи ( нали си е умна машинка ), махнах капака на съдинката и този път копчетата показваха - 10 минути и 150*.
Ами това беше. Извадих я от фурната, оставих я десетина минути да поизстине, щракнах няколко снимки и ометох половината питка гарнирана с меко сирене и домати! :)))
Да ви е сладко!!!
p.s. Наядох се като " попско чадо на Одуша " ( в превод - попско дете на Задушница ) , както казват в родния ми край ! :)))
Много интересен съд, Миро :)
ОтговорИзтриванеПитката ти е "душица" както се казва в моя край :)
Поздрави!
Питката изглежда страхотно Миро! Ще вземеш накрая да ме накараш да се престраша и аз да опитам да направя нещо в нашата халогенна фурна :)
ОтговорИзтриванеЕос , благодаря ! :)
ОтговорИзтриванеСъдинката наистина е интересна! ;)
Поздрави !
Благодаря Габи! :) Вземи и се престраши най-накрая !;)
Поздрави ! :)
Миро, на мен също ми харесва съдинката, интересна е.:-))
ОтговорИзтриванеАма повече ми харесва питката, уж содена, ама е толкова апетитна, така със сиренце и доматки, ммммм, вкусотия.:-)))
Поздрави и хубава вечер!
Мони, питката наистина си е вкусна, затова си я обичам! :)))) А и става бързичко - докато си приготвиш салатата и е изпечена! ;)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и спокойна сряда! :) Миро
Питката, че е вкусна - спор няма, но и формата ти си я бива, Миро! Сърдечни поздрави
ОтговорИзтриванеЧудесна питка, Миро!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам содена питка, а идеята да я изпечеш така е страхотна. Много апетитно изглежда...
Поздрави и хубав ден, Диана
Страхотна питка! Облизвам се:)
ОтговорИзтриванеПривет от мен, питката е просто чудесна,и не изглежда сложна. Ще я пробвам задължително.
ОтговорИзтриванеОоо, обичам содена питка, Миро. Как само ми се прияде точно в такава комбинация - с домат и сирене... ммм! Чудна е!
ОтговорИзтриванеЕва,
ОтговорИзтриванеДиана,
Траяна,
Илиана,
благодаря Ви за вниманието! :) Радва ме, че питката Ви е допаднала ! :)
Поздрави и хубав четвъртък! :)
Елена, добре дошла! :) Пробвай я, няма да съжаляваш! :)
Поздрави и приятен ден! :)
Миро, привет от мен отново!
ОтговорИзтриванеКогато ти е удобно, заповядай в моето блогче, защото там има една награда за теб.:-))))
Хубаво и усмихнато днес!
Мони, на седмото небе съм! :) Благодаря за наградата! :)
ОтговорИзтриванеИ отново ЧРД с най-сърдечни пожелания!:)
Миро
Питката изглежда много хубава! Успех в кухнята! :)
ОтговорИзтриванеMistery, благодаря! :) Не само изглежда , а наистина е вкусна. :)
ОтговорИзтриване