неделя, 4 декември 2011 г.

Баница , тутманик или ....

        

         - Татеее, ще ми направиш ли милинки? 
Като чуете това, придружено с един миличък поглед и една подкупваща усмивка, как ще реагирате, а? 
        За вас не знам, но аз се захванах . Макар че съм правил само веднъж и не станаха както ми се искаше, обаче как да не угодиш на съкровището - можеш не можеш - правиш.
        Набързо си припомних рецептата на мама ( с леки вариации, разбира се), запретнах ръкави, включих и съкровището в "плескането" и накрая се получи ей това:

         На вид станаха, като калдъръма в стария град, но на вкус - ги
докарах като на мама ( или много близо до тях ), поне според съкровището. 



        Какво ви трябва:
        за тестото:
400 мл. топла вода ;
1 кубче прясна мая ( 42 гр. );
1 яйце ;
2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. оцет, 1 - 2 ч.л. зехтин;
около 1 кг. бяло брашно; 
        за плънката:
1 яйце и 200-300 гр. натрошено сирене;
        за мазане и заливане - около 300 мл. разтопена свинска мас. 

         Тестото се забърква по познатия начин. Разтваря се маята в топлата вода, добавят се яйцето, солта, захарта, оцета, зехтина и 1 ч.ч. брашно. Разбърква се и се оставя да "шупне" . После се добавя по малко от останалото брашно, за да се омеси меко, не лепнещо тесто. 
        Оставих го за малко и приготвих плънката. В купичка натроших сиренето, чукнах отгоре яйцето и ги разбърках, докато се смесят добре. 
         Следва едно безкрайно правене на топчета от тесто. Да ама не . Щукна ми друга идея и я приложих. 
        Разделих тестото на четири топки, взех точилката и разточих едната топка на кора , дебела 2-3 мм. . После с кръгла формичка ( може и с чаша), с диаметър 6,5 см., нарязах кръгчета. В средата на всяко кръгче сложих по малко от плънката ( около една кафена лъжичка) и тогава ги направих на топчета ( или нещо близко до това). Така процедирах и с останалите 3 топки тесто. Изрезките ги поомесих и пак по същата процедура, докато свърши тестото. 
         В купичка разтопих маста, подмазах дълбоката тава и започнах последната процедура - маслена баня за топчетата!  Всяко топче бе "изкъпано" (потопено) в маста и подредено в тавата. Излязоха около 100 и нещо топчета. А за да те се чудите, какво е това по средата - ами това са четири формички направени от съкровището - неговите "банички" ! 
        После оставих милинките да втасват, до удвояване на обема и ги сложих в печката, Без да е загрята предварително. Пекох ги около 40-45 минути, на около 170-180*, докато порозовяха отгоре и се отлепиха от тавата.  Междувременно, като се зачервиха леко, сложих върху им останалата от "къпането" мазнина. 
        Извадих ги от фурната, с четка обрах остатъците от мас по купичката и леко намазах отгоре милинките. Покрих ги с едно месалче и ги оставих да поизстинат малко и "да си видят нивичката". Е след това бяха нападнати - снимане, ядене и т.н. !


      На нас ни беше вкусно, а на вас - дано ви е било приятно, да изчетете целия този ферман! 

         Да ви е вкусно!

20 коментара:

  1. Бравос, бре, тате :)) Разправям аз на Катето отъде ги намирате тия мъже, сега да питам и жена ти :)))
    Чудесни милинки си спретнал за детенцето, прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен резултат сте постигнали,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси, Ина! Е, жена ми няма как да я питаш, щото сме разведени таман от 2години. :)))
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  4. Мира, добре дошла и благодаря! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  5. Леле татеее,страшни са станали милинките:)
    И аз не бих отказала:)))
    Хубава нова седмица,Миро:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми хареса калдъръмчето :) Страхотни са станали милинките! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз ще ръкопляскам, браво на тати - обожавам тестени неща, с мая (облиз, покап) :)

    ОтговорИзтриване
  8. Bravo,Miro ama mezdu milinka i milinka da beshe ostavil nikoia i druga dupchiza za oddushnik na dushata che to kakato si gi zaredil.....ha-ha -ha ot nas airana,besos,Bruja

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, страшни не са, но вкусни - да! :))) Заповядай, почерпи се, докато още има!
    Поздрави и чудесна седмица!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  10. Габи, благодаря! Само вида им е като на калдъръм, иначе са мекички и пухкави!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  11. Светле, мерси за овациите! А за тестените нещица и аз съм така, хеле щом са с мая! :))) Та затуй и не ми трябва много подканяне, за да забъркам нещо! ;)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  12. Bruja, то и аз се замислих, че напоследък нещо съм зарязал отдушника на душата, ама пуста и Муза, пак се е запиляла нанякъде и ме е изоставила! :)))
    Мерси за айряна! ;)
    Muchos besos y abrazos на домашните! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  13. Явно...тати е добър кулинар! Изглежда страхотно!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Ако са останали, но едва ли, ще си взема няколко. Страхотно пухкави, меки и вкусни изглеждат, Миро! Поздрави за теб помощник готвача! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  16. Ева, благодаря ! :)
    "Истинските" се ометоха отдавна, но поне "виртуални" още има! :)))
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  17. Албена, благодаря! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  18. Откога не съм хапвала милинки. Един калдаръм и за мен, моля! Изглежда страхотно!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Перфектни! Намигат меко от монитора:) Чудесно са се получили:)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...