понеделник, 3 септември 2012 г.

Размер XXXXL



                            Много обичам картофени кюфтета, но никога не съм правил. Ами що да се "мъча" като има кой да ми направи! :D    Нали я знаете приказката за циганина и машата - що да си гори ръцете като си има маша. Та и моята е малко такава. :D
              Да де, ама ми се доядоха. А като я няма подръка "машата", запретнах ръкави ( по-точно си облякох "потника с мускулите" ) и се захванах. А резултата е ето това

Крали Марковско картофено кюфте!


             
              Някой ще каже - "Що пък Крали Марковско?" . Ами защото
вместо да правя сто, направих едно, а вместо да го пържа - взех че го опекох! ;)  Ей затова!
              А за да си го направите и Вие ето какво ви трябва:
              
             Продукти:

 около 1 кг. сварени картофи; 
 около 400 гр. бяло краве саламурено сирене; 
 2 тиквички ( около 400 гр.) настъргани на едро; 
 2 кокоши яйца ( по възможност пресни); 
 по 1 ч.л. с връх смлян кимион и мляна чубрица; 
 1-2 ч.л. сол ( зависи колко е солено сиренето); 
 една голяма глава кромид лук ( може и 2 -3 малки)   нарязан средно - нито ситно, нито едро; 
 около 100 мл. зехтин + за подмазване на тавата; 
 3 с.л. овесени ядки; 
 1 връзка магданоз; 
 червен пипер за поръсване; 
 домати за гарнитура; 

                Как да го забъркате:

          Сварявате картофите и ги обелвате. Намачквате ги на едрозърнеста каша, добавяте зехтина и подправките. Чуквате отгоре яйцата и добавяте сиренето. Омесвате всичко добре и добавяте настърганите тиквички, нарязания кромид и овесените ядки. Пак омесвате.  Вземате тавичка с размери 29\19\6 см. ( по възможност керамична, но може и обикновена), намазвате я обилно със зехтин и сипвате в нея сместа. Заравнявате я  и поръсвате с червен пипер. Пускате отгоре струйка зехтин.


          Пъхвате тавичката в студена фурна и я включвате на 180-190*C. Печете около час, докато отгоре хване златиста коричка. Изваждате  тавичката от фурната и оставяте кюфтето да поизстине ( иначе може здраво да си изгорите езика). 


Ако искате го яжте както си е цяло или може да го нарежете и да го сервирате гарнирано с домати и обилно поръсено с магданоз.


         Ей тука се усетих, че магданоза трябваше да е в кюфтето, а не върху него, но няма да съм аз ако не забравя нещо. :D 

  
Да Ви е сладко!

п.п. А за гарнитура - всеки може да си избере каквото му душа сака!!!    

8 коментара:

  1. Прекрасно! И аз вече ги пека, че не ми се пържи в тази жега:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И правилно - хем по-лесно, хем по-здравословно! ;)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  2. И като размер, и като състав и не на последно място като начин на приготвяне е все за мен, Миро! невероятна идея! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! Много се радвам, че ти допада! :)
      Абе имах две тиквички в хладилника и идеята беше да ги направя на друго. :) Но както много често се получава при мен - в крайна сметка стана ей това кюфте! :D
      Поздрави и прегръдки!
      Миро

      Изтриване
  3. Супер! Много ми харесва предложението ти:)
    Току що открих и този блог и тепърва ще разглеждам:)
    Хареса ми начинът на писане и красивите снимки:)

    Поздрави,
    Хубав ден!
    Дарина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Дарина! :) Разглеждай на воля!
      Поздрави и приятна седмица! :)
      Миро

      Изтриване
  4. Супер!И аз съм от групата на тези, които обичат , но никога не са правили картофени кюфтета!Точно заради пърженето.Сега май ще пробвам твоя вариант.Благодаря за идеята!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яяяя, групата май взе да набъбва! ;) Пробвай Соня, няма да съжаляваш! :)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...