вторник, 7 май 2013 г.

За кой ли път ?



                 "За кой ли път - един ли, сто ли? " - както се пееше в една песен, та и моята работа. Започвам нещо и някъде по пътя става грешка. Накрая се получава нещо друго, но не и това което съм искал! :) 
           Та ето за какво говоря. Започнах да правя торта за Великден, с ясната идея да я оформя като яйце. До тук добре. И друг път съм правил с такава форма и ставаше много ефектна. Да ама нещо като реши, че няма да стане и това е. Блатовете станаха чудесни и забърках крема. Дали защото беше топло или нещо го обърках, нямам идея, но крема уж беше стегнат и гъст, обаче като започнах да нареждам блатовете един върху друг и се започна едно втечняване и пързаляне - не е истина!  Аз ги подпирам отляво, те тръгват надясно. След 5-10 минути неравна борба се отказах и в крайна сметка тортата придоби ей този вид.



            Отщя ми се да я доукрасявам, та затуй изглежда "гола".    Но
в крайна сметка стана вкусна, макар и на вид да беше далеч от първоначалния замисъл. Въпреки, че с повечко фантазия, може и да мине за половин яйце! :)))




          Достатъчно с обясненията, ето и какво забърках.

            За блатовете:

        6 яйца;  2 ч.ч. захар; 2 ч.ч. брашно; 2 к.л. какао; ванилия.

             За крема:

       2 жълтъка; 250 мл. прясно мляко; ванилия; 1/3 ч.ч. захар; 2 с.л. брашно
       125 гр. меко краве масло; 1 ч.ч. пудра захар.

         Правят се два блата с по 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно и ванилия. В единия се слага и какаото. Пекат се в загрята на 180*C фурна, в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене, около 20 минути, до суха клечка.
         Докато изстиват блатовете си приготвяте крема. В касерола сипвате млякото, захарта, ванилията и жълтъците. На умерен котлон варите при непрекъснато бъркане. Когато сместа заври, добавяте брашното, разтворено в малко мляко. Продължавате да варите още 2-3 минути, като през цялото време бъркате, докато крема се сгъсти. Готовия крем разстилате върху намокрена със студена вода тава и върху него слагате фолио за свежо съхранение, за да не хваща коричка. Оставяте го да изстине.
          В купа разбивате маслото с пудрата захар и добавяте изстиналия крем. Биете докато се смесят добре и стане пухкаво.
         След това сглобявате тортата. Пробвате по нормалния начин. Ако е станал гаф с крема и е много "течен", вземате една купа, постилате я с фолио и изсипвате всичко вътре ( ако искате може и да подредите съставките ). Най-отгоре слагате парчета от блатовете, така че после да служат за основа, загръщане със фолиото и пъхвате в хладилника да стяга.     
         След минимум 6-7 часа обръщате съдържанието на купата върху достатъчно голяма чиния, отлепвате фолиото  и нарязвате тортата. Ако ви се занимава, може и да я доукрасите.


         На вид може и да не се получи каквото исках, но пък беше вкусна, а май това е по-важното!
        
         Най-веселото  бе, че нямаше две парчета с еднакви шарки! Ама и няма как да има като блатовете бяха на парчета!  :)))

Да ви е сладко! 
  

9 коментара:

  1. Завидях ти, Маг! Много забавна гледка е било сглобяването на тортата. Идеята, а и резултатът ми допадат много, напомня ми малко на шахматната торта от преди години. Прегръдки и поздрави за уникалните парчета! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, накрая май се получи нещо такова, но определено беше далеч от шахматна торта! :)))
      Поздрави и прегръдки!
      Миро

      Изтриване
  2. Ми, за теб дефект - за мен ефект. :)
    Много свежа торта:)
    Разрезът е страхотен. :)
    Не е цяло яйце, ама к'во пък. Мен ми харесва и така.
    Даже украса не и трябва:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кокона! :)
      За украсата май си права. И така се получи доста "ефектна" ! :)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  3. Щом е свършила, няма значение как изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Цвети и аз съм на това мнение! :)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  5. Хаха, трудна сглобка. Щом е свършила, значи е имало защо ;)
    - Ushoppr

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...