събота, 4 август 2012 г.

От втория опит


         Не всичко се получава от първия път, колкото и да ни се иска. За да не прави изключение от правилото и при тази торта втория опит беше по-успешен. :)
          Да си призная, никога не бях правил крем-карамел, въпреки че много го обичам, но да е жива и здрава мама, тя го прави. А като има кой да ти го направи, що да се "трепеш". :)  Та така. Но...... Винаги има едно "НО". В случая беше една дама, която много обича торта с крем-карамел, та ми се "наложи" да спретна една. Това беше първия път, когато правих крем-карамел и то за торта. Нямах си идея каква трябва да е рецептата, та се порових из блоговете и сайтовете. Намерих си няколко  варианта - при Габи, при Зиче, при Candy, при Яна и накрая си харесах този. Но няма да съм аз, ако не променя нещо. Първият път я направих по рецептата, но не знам аз ли нещо сбърках или що, обаче крем-карамела стана много мек и се разпадаше при опит да бъде сервиран в чинийка, Блата се оказа доста дебел и така нататък, и така нататък......
С една дума - неуспех. Изяде се за отрицателно време, но..... Абе не може то така, някакъв си крем-карамел да ми се опре. :) 
           И след няколко дена - втори опит.

Торта Крем-карамел! 
 

           Този път тортата стана по-добре, но с променена рецепта.
Намалих наполовина блата и добавих още едно яйце в крема. 
          Ползвах тези продукти:

      За блата:                                              За крем-карамела:
1 яйце;                                                       3 яйца; 
100 гр. захар (1/2 ч.ч.);                    100 гр.захар (1/2 ч.ч.); 
50 мл. зехтин;                                     400 мл. прясно мляко (2 ч.ч.);
50 мл. прясно мляко; 
80 гр. брашно (3/4 ч.ч.);
1 ч.л. бакпулвер; 
2 прахчета ванилия; 
3-4 с.л. сладко от боровинки;              


   
       За карамела:
3-4 с.л. захар;                                                 
( 1 ч.ч. = 200 мл.)

          Забърках я по следния начин. 
   1. Включих печката на 200*C , сложи захарта за карамела във формичка за кекс (20 см. диаметър с дупка по средата) и я пъхнах във фурната.
   2. Докато захарта ставаше на карамел си приготвих сместа за крема. Чукнах яйцата в една купа, добавих захарта и пуснах в действие миксера. После добавих млякото и ванилиите и продължих да "миксирам". ;)
   3. Приготвих и сместа за блата. В друга купа чукнах яйцето , сложих захарта и пак "миксирах". После добавих на струйка зехтина, след това млякото, последвано от брашното, бакпулвера и ванилиите. Накрая сложих и сладкото, като миксера междувременно не е спирал.:)))

   4. Между "миксирането", поглеждах във фурната, за да не прегори карамела, както ми се е случвало с един друг сладкиш. :))) Когато карамела стана, извадих формичката от фурната. Наклоних я насам - натам, за да има карамел и по стените, а не само по дъното и щом стана "трудно подвижен", метнах формичката в купа със студена вода. Изстина за секунди и започна да пука.
   5. Налях вода в една дълбока тава и я сложих да загрява във фурната. Това май беше грешка. Мама винаги нарежда купичките за крем-карамел в тавата, разлива сместа, пълни тавата със студена вода и тогава я слага във фурната. Да де, ама се сетих за тази "подробност", чак като нарязах тортата и видях, че крема има шупли и не е гладък.Както и да е. ;)


   6. Сипах сместа за крема върху карамела. Изсипах и сместа за блата, като гледах да я разпределя що годе равномерно. Може да ви звучи странно ( както ми звучеше на мен), но се прави точно така. Сместа за блата изплува отгоре.
   7. Сложих формичката със сместа в тавата с водата във фурната и намалих на 170-180*C. Пекох около 1 час и 20 минути, като по някое време оставих само на долен реотан, за да не прегори блата.
   8. Щом се изпече, извадих тавата от фурната и оставих тортата да изстива в топлата вода. 
   9. След около 1-2 часа, щом поизстина, пъхнах тортичката ( както си е във формата ) в хладилника, увита в стреч фолио. Там стоя около 24 часа. 
   10. С нож лекичко отлепих блата от формата ( не че не беше се отлепил, но за по-сигурно ). Взех една чиния и обърнах тортата върху нея. 
        Ооооо, изненада! Този път, видимо, всичко беше както трябва! :)))


   11. Пъхнах я пак за малко в хладилника.
   12. Наснимах я и после я резнах. Ей тук осъзнах защо трябва водата в тавата да е студена преди да се сложи във фурната . ;) Карамела беше на шупли, въпреки, че водата не завря докато се печеше. 



   13. Сервирах и си хапнахме.


   По желание може да се хапва и със сладолед.


        Това беше от мен. Може да звучи сложно, но се оказа доста лесно и бързо (поне докато иде във фурната, после пада чакане).  ;)

Да ви е сладко!


15 коментара:

  1. Леле, Миро, какъв разкош!
    Никога не съм правила такава торта, но след тази презентация направо ме засърбяха ръцете!
    Браво! Следвашия път ше я сложиш в студена вода и ще стане гладка като стъкло!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Русанка! :)
      И аз никога не бях правил, но..... винаги има първи път. ;)
      А третия опит се надявам да е най-успешен! :D
      Поздрави и лека седмица!
      Миро

      Изтриване
  2. Охааа... Отиде... сега цял ден ще си я представям в чинията. :X :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рени, трудна е за транспортиране, иначе да съм ти пратил. ;)
      А иначе се прави лесно, тъй че можеш да си я направиш. А ако не ти се занимава, помоли някой да ти я направи! :D
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  3. Много го уважавам крем-карамела, даже да е лепнат върху торта. :)
    Един нескромен, чревоугоднически належащ въпрос - мидите ли ти са много големи или порциите много малки? :D :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ел и аз аз много обичам крем-карамела, а "лепнат" върху торта - хич не е за изхвърляне. :D
      А относно мидите (съвсем прясна придобивка) - големички са 10/11 см.! Току що специално ги измерих! :D Тъй че порцийките са доста прилични!;)
      Поздрави за теб и за морето! :)
      Миро

      Изтриване
  4. Истински РАЗКОШ! Миро, този сладкиш изглежда прекалено, прекалено съблазнително! Излишно е да казвам, че си се справил отлично, след като направо ми 'причерня' от тези снимки! :)) СУПЕР!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! :) Доста време се чудех дали да го направя, но в крайна сметка се получи един много вкусен сладкиш ! :) Щом ти е "причерняло" от снимките (които не са от най-добрите), не знам как ще е "на живо", когато усетиш и аромата! :D
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  5. Миро, сладки опити си правил :) Идеално ти се е получило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, далече е от идеалното, но ще поработя по въпроса! ;)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  6. Та, лесно става, казваш... Ще я пробвам и аз!
    И много ми хареса използването на "миксирам" :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то си е "миксиране".:D Работиш с миксер, смесваш разни съставки и се получава микс. Почти като диджеите, обаче резултата е по-вкусен. ;)
      Най-трудната част( поне за мен) е да не прегори карамела, че обикновено, все това се случва. :D А всичко останало е като детска игра, сравнено с разкошните торти които правиш! :)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  7. Истински разкош! Няма значение от кой път се получава, важно за мен е да не се отказвам, докато крайният резултат не ми хареса. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! :) Май и при мен е така! :D Пробвам няколко пъти, докато не стане както трябва, макар че дори тогава, пак си намирам кусури! :D
      Поздрави.
      Миро

      Изтриване
  8. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=319960658015026&set=a.160937520584008.41441.100000032838307&type=3&theater

    ето и моето предложение на пропорциите - вече сигурно петдесетина пъти съм го правила и винаги сполучливо :) - така че, ако решиш може да го пробваш и така :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...