неделя, 13 ноември 2011 г.

Почти зимно

        Днешното мрачно време направо си го докарва на зима, особено след вчерашния слънчев ден. Ама какво да се прави - такъв си е сезона  - почти зима. И понеже вън е студ, реших да си спретна нещо вкусно, "мазничко" и питателно. Поразрових се из готварския си тефтер и попаднах на рецепта за която нямам спомен от къде съм я записал , нито помня да съм я пробвал някога. Прочитам съставките - звучи вкусно и апетитно. Точно за момента.
        Няма да ви тормозя повече!  Ей това е нещото :

Свинско с пикантен доматен сос


         А ето и какво ви е необходимо:


около 600 гр. шарено свинско месо ;
5 с.л. олио ; 
4 - 5 червени печени чушки ;
1 буркан домати ( 700 - 750 мл.) ;
1 глава чеснов лук ;
2 дафинови листа;  1 ч.л. мляна чубрица;  1/2 ч.л. куркума;  1 с.л. червен пипер; сол и черен пипер на вкус ;

        За ориза :
 1 ч.ч. ориз; 1 дафинов лист;  1/4 ч.л. куркума; сол на вкус;



         Как да го сготвим?   Ами ето така :
         Вземаме остър нож и с няколко отработени движения накълцваме месото като за кебап. Слагаме една тенджерка( може и дълбок тиган) на котлона, ливваме в нея олиото и когато се "сгорещи" мятаме вътре месцето. Хващаме една дървена лъжица и бъркаме докато стане златисто и последното парченце. После намаляваме огъня и го оставяме "под капак" в задушевна обстановка за 15 -20 минути.
          През това време обелваме скилидките чесън, печените чушки. Слагаме ги заедно с доматите в дълбока съдинка, грабваме пасатора и им разказваме играта, така че да станат на пюре. Когато месцето е задушено, ги пращаме да му правят компания и за да не им е скучно добавяме куркумата, червения пипер, дафиновия лист,чубрицата, черния пипер и солта. Ако е много гъсто добавяме малко вода. Като заври оставяме съставките да се опознават и омешват около 15 -20 минути. 
        Ред е на ориза. В друга тенджерка слагаме ориза плюс 3 чаши вода, куркумата, дафиновия лист и солта. Слагаме го на котлона и ври докато се свари! 
        Вече всичко е готово и можем да го сервираме.


        Междувременно сме притичали до бъчвата в мазето и сме наточили една кана ланско Каберне совиньон, пуснали сме си една хубава народна песен 
 
и с чиста съвест може да се отдадем на тази вкуснотия! 
 Да Ви е сладко! 
Наздраве!

13 коментара:

  1. Миро, чудна гозбица! Ти къде се изгуби из тия преспи:)

    ОтговорИзтриване
  2. Наздраве!На кръвчица да ви стане тази вкусна гозбичка:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, съвсем подходящо за есенна, неделна вечер :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, тук съм, само дето рядко се свъртам на компютъра! :)))

    Кате, благодаря, да Ви се връща! Ама и ти едни хубави гозби си спретнала - да си оближеш пръстите! :)

    Габи, това беше един късен обяд, ама ней се! :)))

    Дами, желая Ви приятна и топла вечер и много настроение през седмицата! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  5. На здраве !Страхотна манджичка,много обичам пикантен сос!

    ОтговорИзтриване
  6. Нели, добре дошла! Радвам се, че ти харесва!
    Поздрави и приятна вечер!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  7. Наздраве, Миро! Вкусно, апетитно и носещо много песни и вино ястие си ни поднесъл. Хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна рецепта, Миро!
    Наистина звучи много вкусно и изглежда подканящо апетитно, обичам и Каберне совиньон:)
    Поздрави и хубава есенна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Ева! Но за поднасянето на ястията - не мога да се меря с теб!

    Диана, не само звучи, но се получи неочаквано вкусно. Виното не е от моята бъчва, но е правено от майстор и е невероятно!

    Дами, желая Ви спокойна и хубава седмица!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  10. Наздраве, Миро, звучи и изглежда много вкусно това на апетитната снимка.:-)))О, и винце си ми сипал, благодаря ти!:-))))
    Поздравления за гозбата и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря,Мони! Почерпи се! Приятелите винаги са добре дошли! :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно изглежда! Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Албена, добре дошла и благодаря! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...