сряда, 4 януари 2012 г.

Нещо ново, нещо старо, нещо.......

       

        Нещо..... Ново е заради формата, а и го нападнахме в новата година. Старо е заради рецептата, а и е правено миналата година. Нещо....  
       Ами това нещо е една новогодишна тортичка !

       Както обикновено, като тръгвам да правя нещо, нямам точна идея за крайния резултат ( сещайте се за оформянето ). Щеше ми се да е на етажи. Да, ама това вече го бях правил. А и като разделям
сместа на око, а не меря, за единия блат остана по-малко. Но в крайна сметка се получи ефекта от дефекта - вместо на етажи, тортата стана полусфера.


       Май пак прекалявам с обясненията. :))) Спирам до тук и давам рецептата.


       Какво ви трябва:
    За блатовете:
4 яйца;
2 ч.ч. захар;
2 ч.ч. бяло брашно;
2-3 ч.л. натурално какао.
    За ганаша:
200 гр. бял шоколад;
200 мл. животинска сметана поне 22% масленост.
    За оформянето:
500 мл. течна растителна сметана и малко сладкарска боя.
     За сиропирането на блатовете - около 100мл. прясно мляко и бучка масло(колкото орех).


      Как да си направите тортата. По познатата схема.  Първо разбивате яйцата и захарта на пухкава пяна. После внимателно добавяте брашното и нежно разбърквате. Разделяте сместа горе-долу на две части и към едната добавяте какаото. Делите всяка част на две и сипвате едната в застлана с хартия за печене форма с падащ борд ( диаметър около 25 см.). Печете в загрята на 180* фурна до готовност. Така се изпичат и четирите блата. Оставяте ги да изстинат.
        Следва ганаша. Изсипвате сметаната в съдинка и я загрявате на котлона. Слагате при нея натрошения шоколад и бъркате докато се разтопи напълно и стане гладка смес. Оставяте сместа да изстине и когато е студена я избивате с миксера да стане леко пухкава. В друга съдинка разбивате на твърда пяна растителната сметата. Загрявате млякото, слагате в него маслото и остава да изрежете блатовете. Единия остава цял, следващия е с диаметър два пръста по-малък и така до най-малкия. 
          Започва сглобяването. Слагате целия блат върху тортената форма, надупчвате го с вилица и сиропирате с млякото. Мажете обилно с ганаш, слагате следващия и процедурата е същата. Понеже не бях сигурен дали ще ми стигне ганаша, между втория и третия сложих от сметаната. Най-горния само се сиропира. Следва обилно омазване и оформяне с избитата сметана. Украсата е по ваш вкус и избор. 
         Престоява поне 24 часа в хладилника и може да бъде нападната.


         Снимката на среза не е много добра, ама как се прави снимка като си на прилично количество вино и току що си посрещнал Нова година - трууудно. :))) 



        
 
Да Ви е сладко!

16 коментара:

  1. Миро, много интересен дефект. Така е станала много ефектна. А на разреза нищо му няма, добре си личи че е вкусна....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. За много години!
    Мислиш в зелено, а? :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен преход и старт в новата година, Миро!
    Чудесна торта,
    изкушаващ е разрезът, независимо от часа на снимане:)
    Поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна си е тортичката, Миро!
    За много години, здраве, щастие, късмет и любов!

    ОтговорИзтриване
  5. Елена, определено дефекта стана ефект. А че беше вкусна, не се съмнявай!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  6. Ел, за много години! Я си кажи правичката не се ли изкуши поне мъничко? :)))
    А за зеленото - ами то си вървеше в комплект със подноса! :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Диана, благодаря! Има какво да се желае по разреза, но предвид обстоятелствата, става.
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  8. Траяна, благодаря!
    Да ти се връща и чакам снимки от Толедо!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Нещо вкусно и красиво... Прелестна е и не бих отказа едно парче, поднесено от магьосник. :)Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Ева! Заповядай, с удоволствие ще те почерпя!:)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  11. Тортата изглежда наистина магическа! Прекрасно окрасена.....снежно ,....зелена....

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря,Албена! За украсата може да поспорим, но важното е, че ти харесва! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  13. Заглавието ми звучи като за булка хихихи...
    Замислял ли си се с какво поставяш начало на новата година хахаха
    Взимам си парченце за сутрешното кафе:)

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, то така звучи, ама ако вземе и да стане - няма да се откажа! Хахахахаха
    От две години съм разведен и май е крайно време да се замисля за булка! Ей, опасна си, как ме надуши само! Хихихихихи
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  15. Нова година, нов късмет!
    Важното е любов да има,булката не е от значение хахаха...

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...