Нещо..... Ново е заради формата, а и го нападнахме в новата година. Старо е заради рецептата, а и е правено миналата година. Нещо....
Ами това нещо е една новогодишна тортичка !
Както обикновено, като тръгвам да правя нещо, нямам точна идея за крайния резултат ( сещайте се за оформянето ). Щеше ми се да е на етажи. Да, ама това вече го бях правил. А и като разделям
сместа на око, а не меря, за единия блат остана по-малко. Но в крайна сметка се получи ефекта от дефекта - вместо на етажи, тортата стана полусфера.
Май пак прекалявам с обясненията. :))) Спирам до тук и давам рецептата.
Какво ви трябва:
За блатовете:
4 яйца;
2 ч.ч. захар;
2 ч.ч. бяло брашно;
2-3 ч.л. натурално какао.
За ганаша:
200 гр. бял шоколад;
200 мл. животинска сметана поне 22% масленост.
За оформянето:
500 мл. течна растителна сметана и малко сладкарска боя.
За сиропирането на блатовете - около 100мл. прясно мляко и бучка масло(колкото орех).
Как да си направите тортата. По познатата схема. Първо разбивате яйцата и захарта на пухкава пяна. После внимателно добавяте брашното и нежно разбърквате. Разделяте сместа горе-долу на две части и към едната добавяте какаото. Делите всяка част на две и сипвате едната в застлана с хартия за печене форма с падащ борд ( диаметър около 25 см.). Печете в загрята на 180* фурна до готовност. Така се изпичат и четирите блата. Оставяте ги да изстинат.
Следва ганаша. Изсипвате сметаната в съдинка и я загрявате на котлона. Слагате при нея натрошения шоколад и бъркате докато се разтопи напълно и стане гладка смес. Оставяте сместа да изстине и когато е студена я избивате с миксера да стане леко пухкава. В друга съдинка разбивате на твърда пяна растителната сметата. Загрявате млякото, слагате в него маслото и остава да изрежете блатовете. Единия остава цял, следващия е с диаметър два пръста по-малък и така до най-малкия.
Започва сглобяването. Слагате целия блат върху тортената форма, надупчвате го с вилица и сиропирате с млякото. Мажете обилно с ганаш, слагате следващия и процедурата е същата. Понеже не бях сигурен дали ще ми стигне ганаша, между втория и третия сложих от сметаната. Най-горния само се сиропира. Следва обилно омазване и оформяне с избитата сметана. Украсата е по ваш вкус и избор.
Престоява поне 24 часа в хладилника и може да бъде нападната.
Снимката на среза не е много добра, ама как се прави снимка като си на прилично количество вино и току що си посрещнал Нова година - трууудно. :)))
Да Ви е сладко!
Миро, много интересен дефект. Така е станала много ефектна. А на разреза нищо му няма, добре си личи че е вкусна....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
За много години!
ОтговорИзтриванеМислиш в зелено, а? :)))
Страхотен преход и старт в новата година, Миро!
ОтговорИзтриванеЧудесна торта,
изкушаващ е разрезът, независимо от часа на снимане:)
Поздравления, Диана
Чудна си е тортичката, Миро!
ОтговорИзтриванеЗа много години, здраве, щастие, късмет и любов!
Елена, определено дефекта стана ефект. А че беше вкусна, не се съмнявай!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
Ел, за много години! Я си кажи правичката не се ли изкуши поне мъничко? :)))
ОтговорИзтриванеА за зеленото - ами то си вървеше в комплект със подноса! :)))
Диана, благодаря! Има какво да се желае по разреза, но предвид обстоятелствата, става.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
Траяна, благодаря!
ОтговорИзтриванеДа ти се връща и чакам снимки от Толедо!
Поздрави!
Миро
Нещо вкусно и красиво... Прелестна е и не бих отказа едно парче, поднесено от магьосник. :)Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! Заповядай, с удоволствие ще те почерпя!:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
Тортата изглежда наистина магическа! Прекрасно окрасена.....снежно ,....зелена....
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Албена! За украсата може да поспорим, но важното е, че ти харесва! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
Заглавието ми звучи като за булка хихихи...
ОтговорИзтриванеЗамислял ли си се с какво поставяш начало на новата година хахаха
Взимам си парченце за сутрешното кафе:)
Кате, то така звучи, ама ако вземе и да стане - няма да се откажа! Хахахахаха
ОтговорИзтриванеОт две години съм разведен и май е крайно време да се замисля за булка! Ей, опасна си, как ме надуши само! Хихихихихи
Поздрави!
Миро
Нова година, нов късмет!
ОтговорИзтриванеВажното е любов да има,булката не е от значение хахаха...
Права си Кате, така е.:)
ОтговорИзтриване