сряда, 19 януари 2011 г.

" Магията на св.Атанасий "

       Вчера беше Атанасовден, а моят сладур имаше имен ден, нали е "безсмъртен". Та по този повод му спретнах една торта.


      
             Реших да я кръстя  " Магията на св.Атанасий ", понеже според народните вярвания, след Атанасов ден зимата си отива. Ето защо тортата е бяла като отиващата си зима, а отгоре е кафява, като земята , която се показва под топящия се сняг. 
       Но стига лирични отклонения а да си дойдем на думата - рецептата за тортата. 

         Необходими продукти :

       За блата :                                  
  6 яйца ;
  2 ч.ч. захар ;
  2 ч.ч. брашно ;
  1 с.л. тъмно какао ;
     За крема "Панакота" :
  200 мл. животинска сметана ;
  200 мл. прясно мляко ;
  1/2 ч.ч. пудра захар ;
  10 гр. желатин ; 
  25 мл. ликьор ;
  1-2 щипки канела ; 
  1 пакетче ванилия ;

     За крема ганаш :
  150 мл. животинска сметана ; 
  200 гр. шоколад ;

     За третия крем и за покриване на тортата е необходима 300 мл. растителна сметана, плюс малко шоколад за настъргване, около 100 мл. прясно мляко за сиропиране на блатовете и 3-4 мандаринки.
     Блатовете се приготвят като стандартен пандишпан - яйцата се бият със захарта до удвояване обема на сместа, след което се добавя брашното и внимателно се разбърква. Готовата смес се разделя на две, като към едната част се добавя какаото. Сместа се слага във форма с диаметър 26 см., предварително намаслена и с оризова хартия на дъното. Пече се в предварително загрята фурна на 180градуса за 15-20 минути.
Когато изстинат блатовете се разцепват на две . 
      За крема "Панакота" -  сметаната се слага в малка тенджерка и се добавя пудрата захар. Когато сместа кипне се оттегля от котлона, добавя се ликьора и отново се кипва, като през цялото време се разбърква , за да не загори, след което се оставя да изстине. 
      Желатина се накисва в 50мл. вода за 10-15 минути, след което се слага в загрятото до 40 градуса прясно мляко, в което е сложена канелата и ванилията и се бърка докато се разтвори, след което се оставя да изстине. 
      Когата сметаната и млякото с желатина изстинат, те се смесват. В момента когата сместа започне да желира, се избива с миксера на пяна, подобно на плодов мус.
       За крема ганаш - сметаната се загрява до кипване и при непрекъснато бъркане се слага натрошения шоколад. Когато той се разтвори, сместа се оставя да изстине и когато започне да се стяга се избива до изсветляване.
      Върху форма за торта се слага половината какаов блат, като по ръба се нареждат парченца мандарина, като ограда, след което се слага крема панакота. Слага се за 10-15 минути в хладилника да стегне, след това се слага половината от жълтия блат и върху него се слага крема ганаш. Следва втората половина жълт блат, който се намазва обилно със избитата растителна сметана. Най-отгоре се слага втората половина на какаовия блат и тортата се покрива отвсякъде със избитата сметана. Накрая отгоре се настъргва шоколад и ето - тортата е готова. 
                                                                     
                                    Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Оооох, изглежда толкова вкуснаааа....!

    ОтговорИзтриване
  2. И беше точно такава, ужасно вкусна!
    В очакване на нови кулинарни изкушения си оставаме :Р

    ОтговорИзтриване
  3. Да не мислите, че не се облизвам!
    Честит ви имен ден!
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за пожеланията Nightwish El, наистина всички се облизваха, но най-добрата оценка получих от децата ,които си изядоха огромните парчета и питаха за още, а са деца които не си падат по торти. Ето на това му казвам Магия.

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм, и от това бих хапнала... Адмирации!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...