Не е тайна, че си падам по експериментите в кухнята. Ами няма да "изневерявам" на себе си я! :))) Така че ето и поредния експеримент.
Вито саламурено хлебче
Получи се ароматно и с вкус на сирене, без да съм му слагал
сирене. Само саламурата от сиренето, все пак! :)
Какво ви трябва:
300 мл. саламура от бяло саламурено сирене ( моето беше домашно, с купено още не съм пробвал) ;
20 гр. прясна мая ;
по 1 ч.л. балсамов оцет и захар ;
1 - 2 с.л. зехтин ;
4 ч.ч. пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно ;
1 ч.ч. фини овесени ядки ; ( 1 ч.ч.=200 мл.)
2 с.л. ленено семе ;
Как да го направите:
Затопляте саламурата и в нея разтваряте маята. Добавяте зехтина, оцета, захарта и една чаша от брашното. Разбърквате и оставяте маята да шупне. Добавяте овесените ядки, лененото семе и останалото брашно. Омесвате меко, не лепнещо тесто и го оставяте да втаса до удвояване на обема. Премесвате го и отделяте една четвърт. Правите я на дебел фитил и я разточвате на дебела лента, след което я намазвате със зехтин и навивате на руло (охлюв). Останалото тесто разделяте на две и правите фитили. Усуквате ги двата заедно и ги завивате около "охлюва".
Оставяте да втасва и когато е готово печете на 170-180* около двайсетина минути или докато се изпече, зависи от печката! :)
Оставяте го "да си види нивичката" ( малко да поизстине) и го хапвате с каквото ви е душа сака! :)
Това е! Да ви е вкусно!
А понеже днес е особен ден, то ще Ви поискам прошка за прегрешенията си пред Вас!
Миро, страхотно хлебче! Много красиво си го оформил :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!:)
ИзтриванеПоздрави!
Миро
Красота си сътворил, Миро! Опитах да направя питки със саламурата на сирене Моцарела, сложих за разкош и вътре от него, но нещо не ми хареса. Обаче скоро пробвах да направя хляб с Маскарпоне - стана много пухкав, порест и вкусен. Ще повторя опита, то е ясно. Оформянето е точно по мой вкус. Ще си отчупя едно парченце...Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Ева! Ами в тая "криза" всичко трябва да се оползотворява, нали така? :))) Не знам дали съм прав, но Моцарелата ми прилича много на нашето прясно сирене - още не е поело солта и не си е проявило вкуса. А за Маскарпонето - е там нещата са различни.;)
ИзтриванеНе се и съмнявам, че ще повториш и потретиш опита. Ако не опитваме различни неща, ще ни е скучно! ;)
Радвам се, че ти допада оформлението! :) Отчупи си колкото искаш! :)
Поздрави!
Миро
Чудесно хлебче, Миро! Браво! Експериментирай!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! Определено ще продължавам с експериментите! ;)
ИзтриванеПоздрави!
Миро