събота, 12 май 2012 г.

Меденките на Гери

        Напоследък нещо ме е хванала липсата, но това си има доста добро оправдание. :))) Ще ви го кажа, но ... друг път! :))) 
        А сега да си дойдем на думата, демек на едни вкуснички, мънички хапчици. 
        Отдавна не бях ги правил но като видях "Чая" на Ивейн и се присетих  за тях. Рецептата я имам от една колежка , та и затова в тефтера са записани като 

Меденките на Гери!


         Ето и самата рецепта , която леко промених, защото едната от съставките вече не се намира по магазините, но това не се
отрази ни най-малко на вкуса им.

 За тестото:
2 яйца;
1 ч.ч. олио; 
1ч.ч. захар ( в оригинал е бяла, но аз ползвах кафява); 
1/2 ч.ч. мед; 
1 пакетче канела - 10 гр.; 
1 ч.л. сода бикарбонат; 
7-8 ч.ч. брашно, за меко тесто ; 

За крема:  
3-4  родопчета - ей това вече го няма по магазините, така че го замених със150 гр.шоколад 52% какао; 
около 100 мл. топла вода ;
масло колкото кибритена кутийка.


Мед за слепване - около 3/4 ч.ч. .
Смлени орехи за овалване - около 2 -3 ч.ч. .


        В купа чуквате яйцата, слагате меда, олиото, захарта, канелата и содата. Разбърквате на ръка с дървена лъжица
и добавяте брашното чаша по чаша, докато стане меко тесто, което не лепне. Оставяте го да престои около 30 минути. Късате парче от тестото и го разточвате на лист дебел около 2-3 мм. . С формичка или с чашка изрязвате кръгчета, може и с формички за курабийки , но после става сложно напасването. Нареждат се в тава подмазана с олио или застлана с хартия за печене. Не се надуват много, така че може да ги наредите и "по-нагъстичко". Пекат се на загрята на 170-180* фурна.
        Преди да почнете да печете си подгответе поне 3 тави защото се изпичат за около 5 минути (или докато леко покафенеят ).


        След това се слепват две по две с мед. Ей тука става интересно ако не са само кръгли ! :))) 

        Има и такива "усмихнати", но крема оправя-поправя тези "дефекти".
        Приготвяте си крема. Разтопявате шоколада ( на котлон или микровълнова ), добавяте маслото и доливате по малко от водата като бъркате, докато стане с гъстотата на боза. Топвате слепените сладки в шоколадовия крем ( но една по една, не всички накуп :)))  ) и след това ги овалвате в смлените орех. Подреждате ги в кутии и ги оставяте да "отлежат" поне 24 часа ( ако можете да устискате) :))). Ако имате търпение да престоят 2 дни - е тогава стават направо божествени - меки и ароматни - да си оближеш пръстите!!!


         От тази доза излизат около стотина готови меденки, но свършват толкова скоростно, че за снимки оцеляха едва десетина. :))) Затова  другия път ще ги снимам преди 24 часовата "карантина". :))).


         
              Да Ви е медено и вкусно!!!      

2 коментара:

  1. Прекрасни са, Миро! Грабвам си една, докато и тези от снимките не са изчезнали. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря , Ева! :) Вземи си, че едвам удържам фронта! :)))
    Поздрави и прегръдки!
    Миро

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...