четвъртък, 21 юли 2011 г.

Вечеря и закуска

       
 
         Снощи, жега не жега, се завъртях из кухнята. Имах няколко патладжана и тиквички, та се чудех как да си ги приготвя, ама да не се мотам с пържене, задушаване и тем подобни "приятни" занимания около котлона. Порових тук там и попаднах на една рецепта при Илиана. Прочетох я и хайде в кухнята - ще импровизирам! :)))  Докато приготвях нещата, взех че си замесих и хляб, че и той ми беше на свършване, а за да е пълна програмата - с наличните кайсии си спретнах едни сладко-кисели кексчета. :)))  Така де - тъй и тъй печката е загряла, що да не си спретна и десерт ( че и закуска ) !  ;)
        Като ударих чертата - за два часа печене се сдобих с  хляб, вечеря

и десерт ( сещайте се и закуска ).


    
    
А цялата врътка по приготвянето ми отне около половин час.
      Започнах с гозбата 

Тиквички и патладжани -"ала Миро" ! 



        Какво набърках : 
3 средни патладжана ; 2 средно големи тиквички ; 2 средно големи домата ; около 200-250 гр. натрошено сирене ; зехтин - доволно за заливане ; магданоз и копър - по половин връзка; малко чубрица ; при сервиране, по желание, може да се поръси с настърган кашкавал.
         Патладжаните ги измих, почистих и нарязах надлъжно на ленти дебели около 5 мм. , след което ги овалях със сол и тъй си стояха един час.После им направих един обезсоляващ душ и ги поизцедих. Преди това измих тиквичките, почистих ги и с ножа - раз, два, три - и на шайби (около 5 мм.). С доматите - същата процедура, а копъра и магданоза, след обилна баня - с остро сатърче бяха наситнени. Сиренето си е натрошено тъй че няма какво да му се прави! :)

         В правоъгълна съдинка (29 на 19 см.) ливнах зехтин и заподреждах - ред патладжани, ред тиквички, ред домати. Ръснах половината копър и магданоз, около половината сирене и полях със зехтин. После пак - ред патладжан, ред тиквички, ред домати, магданоз и копър, чубрицата, останалото сирене и пак зехтин!  Пъхнах съдината във фурната да се пече около 1 час на 180-190*С. 
         Преди да започна подредбата на зарзавата в тавата, си замесих хляба, та да има време да втасва. Спретнах си 

Питка - Маргаритка !



       Какво и как вижте ей от тук , само има промяна в брашната : 2 ч.ч. бяло и 3 ч.ч. пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно!  Тестото като втаса първия път, го разделих на 9 топки и ги подредих в кръгла форма с падащ борд , с диаметър 21 см. ( къде е казано, че тези форми са само за сладкиши ) .
        Като наближи времето, гозбата да е готова , забърках и кексчетата. 

Сладко-кисели кайсиеви кексчета! 

         На който не са му много "шекерени", може да ги "напудри" със захар-на-пудра или да ги "омаже" обилно с течен шоколад ( второто направи моето съкровище ).
         Ей това ви трябва за тях :
2 яйца ; 3/4 ч.ч. захар ; 1 ч.ч. пасирани кайсии (може и пюре) ; 2 ч.ч. брашно ; 2 ч.л. бакпулвер( половин пакетче) ; 1-2 ванилии ; 75 мл. разтопено масло ; 12 половинки кайсии ( тоест 6 бр. цели ) .      
                                                                       (1 ч.ч.=200 мл.)
         Забърках тестото по реда на продуктите, разсипах го в 12 хартийки ( е, преди това ги сложих във формата) и отгоре във всяка пуснах по половин кайсия разчетворена.  Извадих гозбата от фурната и пъхнах кексчетата - на 180*С за около 20 минути!
          Точно се опекоха и питката беше втасала, така че се търкулна във фурната! :)  И тя се пече на същата температура около 30- 35 минути. 

        Е, това беше - за 2 часа  - 3 неща  - с половин час "мотане" в кухнята. 



p.s. Ако някой си познае гозбата - да се обади, ще се разберем ! ;)

18 коментара:

  1. Уникално!Точно така обичам да готвя и като кажа на някой,колко неща съм сготвила ми казват
    "еей ти в кухнята ли спа?"
    Който може,си го може!Браво!Хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  2. Миро, Миро направо ми спря тока...:) пак. Обаждам се, идвай у нас!Хич не ми се разбирай с останалите :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Еее, Миро, и това ако не е съвпадение. Как пък заедно сготвихме тикивички с патладжани???
    И аз мислех хляб да правя, обаче ще си призная пред теб... домързя ме.

    ОтговорИзтриване
  4. Миро, страхотни неща си наготвил. Вземам си парченце хляб :)
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  5. Да се включа и аз :)
    И аз си харесах хляба, но всичко друго е много вкусно!
    Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Миро, другия път пак като решиш да си набъркаш нещо патладжанено, поне два часа по-рано ме уведоми, че да мога да дойда.;)
    Остана ли малко?;) Много хубаво изглежда и вкусно.
    Те и кексчетата, ама нали ме знаеш.:P
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви дами! :)

    Катерина, обикновено и при мен става така - уж ще правя едно нещо , пък накрая стават няколко! :)))

    Ели, пускам ти тока, че без ток с тия дечурлига около теб, зор ще видиш! ;) Няма страшно, ще се разберем! :)))

    Илиана, ами то си е нормално - по-това време и патладжани и тиквички са в изобилие, ама твоята гозба е по-засукана! :) А за хляба си трябва мерак, иначе не става! ;)

    Еос, вземи си и повече, щом ти харесва! Има.А аз ще си гребна от шоколадовия с бейлиса! ;)

    Дани, заповядай, вземи си каквото ти е присърце! :)

    Светле, :) Чета те, не съм те забравил! ;)

    Дами, желая ви прохладна вечер и приятен край на седмицата! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  8. Миленка, "има още манджа в тенджурата", така че можеш да идваш! :))) А за кексчетата - знам! ;)
    А може и ти , ако решиш да идваш, да се обадиш и ще измислим нещо патладжанено, Нямаш проблеми! ;)
    Поздрави и приятна вечер! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Добре, че леко се поразхлади, та всички здраво се въртим из кухните и печките:)Чудесни лакомства си спретнал ,Миро!

    ОтговорИзтриване
  10. Ама как така само за два часа? Аз в първият момент като видях снимката реших, че това е резултат от целодневен труд! Страхотни неща си приготвил - просто нямам думи. Едно кексче за мен остана ли :)
    Хубави и много усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. На това се казва вечеря и закуска!! Не се и съмнявам, че моментите в кухнята ти са били незабравими!! Наистина всичко изглежда чудесно!!

    ОтговорИзтриване
  12. Супер! Миро, като имам предвид каква жега е, си направо герой! Лека вечер и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Дами, благодаря ви! :)

    Траяна, това го правих в жегата, преди да се разхлади! :)))

    Габи, както и да го смятам печката работи 2 часа, а подготовката сумарно ми отне около половин час. :) А кесчетата едва оцеляха, но за теб ще намерим едно! :)))

    Mistery, приятно ми е да се въртя из кухнята, макар че в тия жеги не е особено желателно! ;)

    Цвети, нали все пак трябва да се яде, въпреки жегата.;) Затова гледах да спретна нещо, дето не иска много въртене около котлона, а да го пъхна в печката и да "бягам" от кухнята! :)))

    Дами, приятен уикенд и по възможност на някое хубаво и прохладно местенце! :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  14. Миро, скри ми шапката!!! И аз понякога правя кулинарни геройства, ама твоето си е баш подвиг - три печива през юли месец!!! Браво на теб! А съмнение относно това, дали са ти вкусни предложенията или не, нямам абсолютно никакви, личи си от снимките.:-))) Аз като митарствам насам-натам само губя. Нищо, следващия път ще се доредя.:-)))
    Хубава вечер и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мони!:) Ти си за завиждане, че си митарствала насам-натам ! :))) Никога не е късно да се вредиш! ;)
    Желая ти една спокойна и усмихната седмица! :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  16. Вкусно, лесно и красиво! Твоето не е било никакво "мотане", а омагьосване на кухнята. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря Ева! :) "Мотането" беше за малко, а останалото го свърши печката! :))))
    Поздрави и усмихната седмица! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...