вторник, 31 юли 2012 г.

Тахан, мед и още нещо....



                  Дояде ми се "Баба гануш" и реших да си направя. Като стигнах до тахана се сетих за един друг десерт. Малко преди това бях видял лимоновия кекс на Ева и понеже ми беше свършило сладичкото, та се чудех какво да си забъркам и хоп - през главата ми прелетя една недооформена идея. В крайна сметка се получи кекс, но без захар и мляко, почти вегетариански, ако изключим яйцата. :)))

 Таханов кекс с мед


            А ето и какво ви трябва, ако решите да го пробвате.
           Продукти:
       за кекса:
2 яйца; 
3/4 ч.ч. мед;                                         ( 1ч.ч = 200 мл.) 
1 ч.ч. сусамов тахан; 
2 ч.ч. брашно ( сложих 1 ч. бяло и 1 ч. типово); 1 ч.л. с връх бакпулвер; 1 ч.ч.  едро смлени орехи; 
       за заливката:        
2-3 ч.л. мед ;
2-3  с.л. едро счукани лешници; 


        Чуквате яйцата в купа и добавяте меда. Разбивате с миксер или на ръка. Добавяте тахана и продължавате. Сместа леко се сгъстява, но това не трябва да ви притеснява. Добавяте пресятото брашно и бакпулвера. Накрая слагате и орехите. Изсипвате сместа в подмазана, Не набрашнена кексова форма с диаметър 20 см. ( или в каквото решите). След това мятате формичката във Студената фурна и я включвате на 170-180*C. Печете около 30-40 минути, но най-сигурно  - до суха клечка.
       Оставяте за десетина минути кекса да изстива във формата, а след това го дохлаждате изваден върху решетка. 
       Когато изстине го заливате с мед и поръсвате със счуканите лешници. 


       Следва хапване.

       Само един косур има - става малко сух, но това не е "болка за умиралка". :D
        Толкова от мен, другото оставям на вас! :D
        

                 

14 коментара:

  1. Тахан, мед и още нещо ... вкусно. :-) Приготвено от най-любимите ми нещица за хапване. Седя пред компа и се облизвам. Ще се пробва. :-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се облизвай, ами го пробвай! ;)
      Радвам се, че идеята ти допада.
      Поздрави!
      миро

      Изтриване
    2. Оооо ще го пробвам, със сигурност. Само трябва да се сдобия с тахан... И като го направя и при мен може да се появи снимчица. :-))

      Изтриване
    3. Ами ще чакам снимката. :)

      Изтриване
    4. Ам аз се засилих да го направя и ... в това чудо не се ли слага захар? :-)

      Изтриване
    5. Не, нито грам! :) Това беше идеята, да няма захар и пак да е сладко! :)
      Чакам резултат - дали ти е харесал!

      Изтриване
    6. Не успях с външния вид, но има завладяващ вкус. :-)

      Изтриване
    7. Вида не е важен, по-важното е, че ти е харесал на вкус! :)

      Изтриване
  2. Изглежда повече от СТРАХОТНО :)) Идеята е много интересна и бих го пробвала. Великолепно, прекрасно изглеждащ кекс! Поздравления!

    П.П. Какво има в бурканчето до това с меда и пчелните пити (ммм!...)?

    Хубав ден, Магьосник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! :) А в бурканчето до меда е тахана! :))
      Приятен ден и за теб! :)
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  3. Най-ми хареса - следва хапване :) Чудно изглежда това кексче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, нали това е идеята на готвенето - да се хапне след като се приготви! :))
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване
  4. Много интересен кекс, Миро! Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траяна!
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...