понеделник, 14 март 2011 г.

Неделна забава ........ в кухнята !

  


        Неделя - ден за почивка или ..... да се развихря в кухнята!  Е, получи се второто, още повече, че моето безценно съкровище беше при мен за уикенда. И двамата обичаме тестени изделия, сладкиши и производните им - така че се развъртяхме из кухнята. :)) 
        Започнах с хляб, после сладкиш и накрая най-важното - пицааааа !
        А  първо беше хляба, защото реших да си направя един експеримент, който се получи успешен. За закуска правих кус-кус и щото още нещо бях сънен, сложих повечко вода да го варя, като за макарони . Дожаля ми да я изхвърля и я отделих. Ето с нея забърках хляба и се получи това.
        А ето и рецептата: 1 ч.ч.* вода( в случая водата в която се вари кус-куса) ;       21 гр. мая ; 1 ч.л.сол ; 1 ч.л. захар ; 1 с.л. зехтин ; 1 ч.л. балсамов оцет-бял ; около 500гр. черно пшенично брашно.        
                                    
                                      * 1 ч.ч. = 250 ml
     Маята се разтваря в топлата вода и се добавят - солта, захарта, зехтина, оцета и около половината брашно. Разбърква се и се оставя на топло да шупне - за около половин час. След това се слага по малко от останалото брашно, до получаване на меко тесто.
Пак се оставя да втасва до удвояване на обема. После се премесва и се разделя на 7 топчета. Всяко топче се разтяга , така че да се получи правоъгълник и се навива на руло. Рулцата се нареждат в правоъгълна форма за кекс и се оставят да втасат до удвояване на обема. Слагам го в студена фурна и я включвам на 250 градуса за около 10 минути, след което я намалям на 170-180 градуса. Пече се около 30-40 минути и пробвам с клечка, ако не остава нищо е готов.
         След хляба дойде ред на сладкиша. Понеже обичаме сок от компот, изпихме сока на 2 компота от праскови, а със плодовете спретнах една " Плодова пита".

          Ето и рецептата: 5 яйца ; 1 ч.ч. захар ; 1 ч.ч. бяло брашно ; 1 ч.л. бакпулвер ; За карамела: 1/2 ч.ч. захар ; масло за намазване на тавата ; Плодовете от компот ( праскови или кайсии) .
         Намазвам тавата с масло ( 28 см. диаметър), слагам захарта за карамела и я пъхам във фурната. Може да не е най-правилния , но за мен е по-лесния начин да направя карамела. Включвам фурната на максимум и междувременно разбивам яйцата и захарта. Когато са готови, добавям пресятото брашно и бакпулвера и още малко разбърквам . Карамела трябва да е светло кафяв и затова , щом се втечни захарта вадя тавата от фурната. Днес малко се отнесох покрай помощника ми, та карамела стана по-наситено кафяв. След това се нареждат плодовете и се залива със готовата смес.  Пече се на около 180 градуса за 30-40 минути или до готовност( проба с клечка) . Като се извади от фурната, оставя се малко да поизстине и се обръща . И това е . Този път не я сиропирах , понеже изпихме сока от компотите . :))

          И накрая - пицата. Тя беше подготвена докато се печеше сладкиша. Дозата е за две пици. А ето и необходимите продукти : 1 ч.ч. топло мляко ; 1 пакетче суха мая ; 2 ч.л. сол ; 1 ч.л. захар ; 2 с.л. зехтин ; около 500гр. брашно за меко тесто , което да се точи.    За плънката: 1 голяма глава кромид лук ; 2-3 домата ; 2 сварени яйца ; 300-400гр.варено пушен свински бут ; 400-500гр. кашкавал ; чубрица за поръсване и зехтин за намазване.  
         Първо си подготвих продуктите за плънката, защото после няма време, понеже тестото не втасва.Доматите, яйцата и кромида се нарязват на тънки шайби, част от кашкавала се нарязва на ленти, а месото се нарязва на тънко.
        Тестото се прави така: в топлото мляко се слага маята, солта,захарта и брашното на части . Прави се меко тесто и се разделя на две топки . Разточва се на кръг, по-голям от диаметъра на тавата. Ползвах две "Черни" тави , с диаметър зосм., намазани със зехтин. 
        Лентите кашкавал се слагат по края на тавата и кората се загъва навътре. След това се слага във загрята на 200-250градуса фурна, за 5-10 минути, за да подсъхне , при което леко се издува по средата. Вади се и се слага плънката.
         Върху кората се настъргва малко кашкавал, слагат се шайбите кромид, върху тях се нареждат доматите и яйцето, порусва се с чубрицата, следва месото и отгоре се настъргва кашкавала. Пуска се струйка зехтин и се пъха във фурната.
        Пече се до зачервяване на кашкавала. За да стане хрупкав ръба, щом се зачерви ,се намазва със зехтин. А това е крайния резултат.


        Сервирах я със млечно-майонезено-чеснов  сос. 
       Не знам дали ви е харесало, но моето съкровище омете половин тава. 
       Това е от мен. Пожелавам ви лека, топла и много усмихната седмица !

4 коментара:

  1. Миро, ти наистина си вълшебник (блазе на съкровището ти) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Миро, зашеметих се направо:)))Разкошно, много обичам всичко, което си направил!Много успешна и усмихната седмица:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, имам още вълшебства в ръкава. :))
    Но като иде реч за безценното съкровище на тати, ееее тогава вадя от неговите любими.:)

    Благодаря Цвети, радвам се ,че ти харесва. Извини ме че не кометирам , но редовно чета твоите постове. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна идея за пица!
    В нас сме любители на пиците, но в такъв вариант не съм пробвала!
    Браво!

    /не мога да завиждам на половинката, защото и моя съпруг готви и твори в кухнята:) Такива мъже като вас са съкровища!/

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...