Днешната неделя ми е нещо объркана - хем се чувствам като в събота, а пък знам, че е неделя. Ами тъй се получава след вчерашното съботно отработване. Та щото нещо не ми е съвсем неделно, а и моето съкровище беше при мен малко извън графика, си спретнахме сладкиш.
Не се заблуждавайте - не са кексчета.
Това е един от любимите ми сладкиши, но от известно време ми се върти в главата щурата мисъл , да пробвам дали ще се получи и по този начин. И ето днес дойде часът на истината. Речено-сторено , запретнах ръкави и ето го резултата.
Ако още не сте се усетили, това е ябълков пай. Нормално се прави в тава , но бях изкушен от мисълта да го пробвам и като мъфини.
А ето продуктите и рецептата:
2 яйца
1 ч.ч. захар ( 1ч.ч. = 200 милилитра )1 ч.ч. брашно
2-3 малки ябълки
12 чаени бисквити с масло
12 половинки ядки орехи
1/4 ч.ч. счукани орехи
50-60 грама масло
канела за поръсване
Яйцата се бият със захарта и после се добавя брашното. Във форма за кексчета с 12 гнезда се слагат хартиените капсули и на дъното се слага по една бисквита . Маслото се разтопява и с него се заливат бисквитите. Ябълките се белят и се изрязват семената, но така че ябълките да останат цели, след което се режат на шайби. Слага се по една шайба върху бисквитите , а в изрязаното се слага но една орехова ядка. Отгоре се слагат счуканите орехи и се поръсва с канела. Залива се със сместа от яйца, захар и брашно. След което отива във фурната, която предварително е загрята на 230-240 градуса. Пече се около 15-20 минути като пандишпан. Вадите и оставяте да се охладят.
Моето съкровище, като разбра, че ще правя сладкиш се ухили, но като чу, че ще е с ябълки и орехи, се намръщи. Накрая след като видя какво се е получило , едва го овардвах да не ги омете всичките. То и аз трудно им устоях , но за снимките заделихме няколко бройки.
Ами това е , дано да ви харесат.
Пожелавам ви лека, спокойна седмица и
Честита първа пролет !!!
Изглежда много вкусно, Миро :)Заслужава внимание ! Тъй като никога не съм правил подобни вкусотии, най-добре е да оставя това на можещите, а за мен ще бъде удоволствието от консумацията :)Приятна вечер и пролетно настроение през цялата седмица !
ОтговорИзтриванеЖивко , изобщо не е сложно да се направи . Само така изглежда. :) Мерси, че ме причисляваш към можещите!
ОтговорИзтриванеВедра пролетна седмица ти пожелавам !
Мда, това е то, ден за изкушения, от утре на пътечката, ако ни допусне Мечката...упс, да не съм толкова груба :))) Питай Мечо, така де, мъжа и, дали-или...хихихи, олях се в обяснения :D
ОтговорИзтриванеДива,
ОтговорИзтриванедаже Мечо да не питам,
по пътечката ще скитам,
а Мецана, в този час,
с кексче ще прилъжа аз,
вкусотийка ще предложа
и във джоба ще я сложа.
:D
Лошото на всички рецепти е, че трябва първо да се направят и тогава да се разбере хубави ли са. Аз бих предпочела да опитам първо :))
ОтговорИзтриванеИзглеждат възхитително!
Вкусно! Честита пролет,Миро!Много усмивки:)
ОтговорИзтриванеДиандра, определено са вкусни! Освен ако не обичаш комбинацията от орехи, канела и ябълки!
ОтговорИзтриванеЦвети,наистина е вкусно !
Дами, честита пролет и много приятни емоции! :)
Леле, омагьоса ме, няма начин, ще се правят!
ОтговорИзтриванеИвейн, казано от теб, това означава много, ама наистина много!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ! :)