неделя, 20 март 2011 г.

Съботно - неделна Неделя

       


              Днешната неделя ми е нещо объркана - хем се чувствам като в събота, а пък знам, че е неделя. Ами тъй се получава след вчерашното съботно отработване. Та щото нещо не ми е съвсем неделно, а и моето съкровище беше при мен малко извън графика, си спретнахме сладкиш.

     
         Не се заблуждавайте - не са кексчета.
Това е един от любимите ми сладкиши, но от известно време ми се върти в главата щурата мисъл , да пробвам дали ще се получи и по този начин. И ето днес дойде часът на истината. Речено-сторено , запретнах ръкави и ето го резултата.

 
         Ако още не сте се усетили, това е ябълков пай. Нормално се прави в тава , но бях изкушен от мисълта да го пробвам и като мъфини.
     А ето продуктите и рецептата:

 2 яйца 
1 ч.ч. захар  ( 1ч.ч. = 200 милилитра )
1 ч.ч. брашно 
2-3 малки ябълки
12 чаени бисквити с масло
12 половинки ядки орехи 
1/4 ч.ч. счукани орехи 
50-60 грама масло
канела за поръсване
            Яйцата се бият със захарта и после се добавя брашното. Във форма за кексчета с 12 гнезда се слагат хартиените капсули и на дъното се слага по една бисквита . Маслото се разтопява и с него се заливат бисквитите. Ябълките се белят и се изрязват семената, но така че ябълките да останат цели, след което се режат на шайби. Слага се по една шайба върху бисквитите , а в изрязаното се слага но една орехова ядка. Отгоре се слагат счуканите орехи и се поръсва с канела. Залива се със сместа от яйца, захар и брашно. След което отива във фурната, която предварително е загрята на 230-240 градуса. Пече се около 15-20 минути като пандишпан. Вадите и оставяте да се охладят. 


       Моето съкровище, като разбра, че ще правя сладкиш се ухили, но като чу, че ще е с ябълки и орехи, се намръщи. Накрая след като видя какво се е получило , едва го овардвах да не ги омете всичките. То и аз трудно им устоях , но за снимките заделихме няколко бройки.
      Ами това е , дано да ви харесат.


Пожелавам ви лека, спокойна седмица и
Честита първа пролет !!! 

9 коментара:

  1. Изглежда много вкусно, Миро :)Заслужава внимание ! Тъй като никога не съм правил подобни вкусотии, най-добре е да оставя това на можещите, а за мен ще бъде удоволствието от консумацията :)Приятна вечер и пролетно настроение през цялата седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Живко , изобщо не е сложно да се направи . Само така изглежда. :) Мерси, че ме причисляваш към можещите!
    Ведра пролетна седмица ти пожелавам !

    ОтговорИзтриване
  3. Мда, това е то, ден за изкушения, от утре на пътечката, ако ни допусне Мечката...упс, да не съм толкова груба :))) Питай Мечо, така де, мъжа и, дали-или...хихихи, олях се в обяснения :D

    ОтговорИзтриване
  4. Дива,
    даже Мечо да не питам,
    по пътечката ще скитам,
    а Мецана, в този час,
    с кексче ще прилъжа аз,
    вкусотийка ще предложа
    и във джоба ще я сложа.
    :D

    ОтговорИзтриване
  5. Лошото на всички рецепти е, че трябва първо да се направят и тогава да се разбере хубави ли са. Аз бих предпочела да опитам първо :))
    Изглеждат възхитително!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно! Честита пролет,Миро!Много усмивки:)

    ОтговорИзтриване
  7. Диандра, определено са вкусни! Освен ако не обичаш комбинацията от орехи, канела и ябълки!


    Цвети,наистина е вкусно !

    Дами, честита пролет и много приятни емоции! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, омагьоса ме, няма начин, ще се правят!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивейн, казано от теб, това означава много, ама наистина много!
    Благодаря ! :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...