Май ми стана навик, в неделя да ви "гощавам" с баница. Ами няма да правя изключение и затова направо да почвам!
Ваканцията свърши и моето безценно съкровище от утре е на училище, та за уикенда пак бях при мама, за да си го прибера. Сигурно се сещате какво си заформихме - баница естествено! Но този път успях да взема пропорциите ( така де, да попремеря продуктите ). Така че ще си спазя обещанието, да получите рецептата за зелника с лапад.
Но този път помолих мама да направим зелника, така както го правеше баба ( нейната майка ), иначе казано - със препечени кори. Ето го и резултата .
А това са необходимите продукти:
- за тестото :
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко, леко топло;
1 яйце;
1 ч.л. сол;
1 ч.л. оцет;
1 к.л. захар ;
2-3 с.л. олио;
около 1 кг. бяло брашно;
- за плънката :
300 - 400 гр. лапад ( може и спанак ) ;
1 глава зелен кромид лук ;
1/2 глава праз лук ;
1/2 ч.ч. булгур ( може и ориз ) ;
4-5 с.л. олио ;
1/2 ч.ч. вода или малко повече ;
2 яйца ;
около 1/2 ч.ч. почти течна свинска мас или масло ;
300-400 гр. натрошено сирене ;
Начин на приготвяне :
Плънка. Прави се първо тя и тогава тестото.
Лапада, зеления лук и праза се нарязват и се слагат в тенджерка в която е сложено олиото. Задушават се докато омекнат . След това се слага булгура ,леко да се запържи и се слага водата. Вари се докато булгура е почти готов. Ако има нужда се долива още малко вода . Накрая плънката остава на мазнина. Когато поизстине се слагат и двете яйца и се разбърква.
Тесто . Слагаме млякото, солта, захарта, олиото, оцета и яйцето и леко разбъркваме. После се слага брашното на порции и се омесва до меко тесто, но да не лепне. Разделя се на четири части. Едната се оставя цяла, а другите три се делят на по три части. Деветте топчета се разточват на тънко. Всяка кора са сгъва на четири и леко се припича. Използвахме пръстен сач , но може и директно на котлона ( обаче всичко става в брашно), а най-добре се получава на старите печки с дърва, директно върху плочата. Препечените кори се завиват в месал или памучна кърпа, за да останат меки.
Четвъртата топка тесто се дели на две части - горе долу 2 :1 . По-голямата се разточва ( без да се препича) и се слага в подмазана тава ( диаметър 35-36 см.), така че да остане около 6-7 см. отвън. Другата се разточва и се оставя настрани, за накрая.
Кората се наръсва с меката мас или масло, слага се от плънката и натрошено сирене. След това се слага една от препечените кори, като леко се набръчква за да влезе в тавата и пак мас, плънка , сирене. Така се нареждат препечените кори. Накрая се загъват навътре с най-долната кора и отгоре се слага последната, непрепечена кора. Намазва се с мазнина и баницата отива в печката. Пече се на 170- 180 градуса около 30 минути, докато се зачерви отгоре , може леко да се повдигне и ако отдолу не е хубаво запечена, да се остави за малко само на долно печене.
Когато е готова, се оставя леко да поизстине и може да се хапва!
Ами това беше!
Рецептата и продуктите са същите за вития зелник ( без да се припичат корите ) , като на всяка кора се слага плънка , завива се и се нареждат в тавата . От тази доза, обаче, стават две тави вита баница. Туй то!
Толкоз от мен!
Да ви е сладко!
P.S. Специална покана към Benita , на зелник с лапад !!!
Поканата ще уважа
ОтговорИзтриванепри тебе аз ще дотърча...
Със зелник ти ще ме гостиш,
и за мен поема ти ще сътвориш:))
...
А аз като отплата,
ще ти изсвиря Лунната соната....
...
Бетовен в тоз неделник,
как го свързахме със зелник...
...
http://vbox7.com/play:2619dabd
Миро, много вкусно, полезно и зелено:)Изкушаващо!
ОтговорИзтриванеBenita, аз за поздрава благодаря,
ОтговорИзтриванетрогнаха ме твоите слова,
че Бетовен аз обичам,
няма тука да отричам,
Лунната соната обожавам,
слушам и се наслаждавам!
Поздрави от мене приеми,
леки да са твойте дни!
Миро :)
Цвети, наистина е вкусно и изкушаващо! Доколко е полезно - ще кажат експертите! :)))
ОтговорИзтриванеПриятна и усмихната седмица ! :)
Изглежда превъзходно! Не съм замесвала тесто за баница с прясно мляко, интересна и несъмнено вкусна е рецептата. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за спорна нова седмица!
Ева, нямам идея защо, но почти всички баници, дори и хляба, който си правя, ги замесвам с мляко!
ОтговорИзтриванеМоже би, така съм го запомнил от баба! :))
Приятна и слънчева седмица! :)