неделя, 10 април 2011 г.

Зелника на баба

       

        Май ми стана навик, в неделя да ви "гощавам" с баница.  Ами няма да правя изключение и затова направо да почвам!
        Ваканцията свърши и моето безценно съкровище от утре е на училище, та за уикенда пак бях при мама, за да си го прибера. Сигурно се сещате какво си заформихме  - баница естествено! Но този път успях да взема пропорциите ( така де, да попремеря продуктите ). Така че ще си спазя обещанието, да получите рецептата за зелника с лапад. 
         Но този път помолих мама да направим зелника, така както го правеше баба ( нейната майка ), иначе казано - със препечени кори. Ето го и резултата .



 


         А това са необходимите продукти:

         - за тестото :
          1 и  1/2 ч.ч. прясно мляко, леко топло;
          1 яйце;
          1 ч.л. сол;
          1 ч.л. оцет; 
          1 к.л. захар ;
          2-3 с.л. олио;
          около 1 кг. бяло брашно;

         - за плънката :
          300 - 400 гр. лапад ( може и спанак ) ;
          1 глава зелен кромид лук ;
          1/2 глава праз лук ;
          1/2 ч.ч. булгур ( може и ориз ) ;
          4-5 с.л. олио ;
         1/2 ч.ч. вода или малко повече ;
         2 яйца ;


         около 1/2 ч.ч. почти течна свинска мас или масло ; 
         300-400 гр. натрошено сирене ;
         


        Начин на приготвяне :
        Плънка.  Прави се първо тя и тогава тестото. 
Лапада, зеления лук и праза се нарязват и се слагат в тенджерка в която е сложено олиото. Задушават се докато омекнат . След това се слага булгура ,леко да се запържи и се слага водата. Вари се докато булгура е почти готов. Ако има нужда се долива още малко вода . Накрая плънката остава на мазнина. Когато поизстине се слагат и двете яйца и се разбърква.
        Тесто . Слагаме млякото, солта, захарта, олиото, оцета и яйцето и леко разбъркваме. После се слага брашното на порции и се омесва до меко тесто, но да не лепне. Разделя се на четири части. Едната се оставя цяла, а другите три се делят на по три части. Деветте топчета се разточват на тънко. Всяка кора са сгъва на четири и леко се припича. Използвахме пръстен сач , но може и директно на котлона ( обаче всичко става в брашно), а най-добре се получава на старите печки с дърва, директно върху плочата. Препечените кори се завиват в месал или памучна кърпа, за да останат меки. 

        Четвъртата топка тесто се дели на две части - горе долу 2 :1 . По-голямата се разточва ( без да се препича) и се слага в подмазана тава ( диаметър 35-36 см.), така че да остане около  6-7 см. отвън. Другата се разточва и се оставя настрани, за накрая. 
       Кората се наръсва с меката мас или масло, слага се от плънката и натрошено сирене. След това се слага една от препечените кори, като леко се набръчква за да влезе в тавата и пак мас, плънка , сирене. Така се нареждат препечените кори. Накрая се загъват навътре с най-долната кора и отгоре се слага последната, непрепечена кора. Намазва се с мазнина и баницата отива в печката. Пече се на 170- 180 градуса около 30 минути, докато се зачерви отгоре , може леко да се повдигне и ако отдолу не е хубаво запечена, да се остави за малко само на долно печене.

         Когато е готова, се оставя леко да поизстине и може да се хапва! 
         Ами това беше!
        Рецептата и продуктите  са същите за вития зелник (  без да се припичат корите ) , като на всяка кора се слага плънка , завива се и се нареждат в тавата . От тази доза, обаче, стават две тави вита баница. Туй то! 

Толкоз от мен! 

Да ви е сладко!


P.S. Специална покана към Benita , на зелник  с лапад !!!

6 коментара:

  1. Поканата ще уважа
    при тебе аз ще дотърча...
    Със зелник ти ще ме гостиш,
    и за мен поема ти ще сътвориш:))
    ...
    А аз като отплата,
    ще ти изсвиря Лунната соната....
    ...
    Бетовен в тоз неделник,
    как го свързахме със зелник...
    ...
    http://vbox7.com/play:2619dabd

    ОтговорИзтриване
  2. Миро, много вкусно, полезно и зелено:)Изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
  3. Benita, аз за поздрава благодаря,
    трогнаха ме твоите слова,
    че Бетовен аз обичам,
    няма тука да отричам,
    Лунната соната обожавам,
    слушам и се наслаждавам!

    Поздрави от мене приеми,
    леки да са твойте дни!

    Миро :)

    ОтговорИзтриване
  4. Цвети, наистина е вкусно и изкушаващо! Доколко е полезно - ще кажат експертите! :)))

    Приятна и усмихната седмица ! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда превъзходно! Не съм замесвала тесто за баница с прясно мляко, интересна и несъмнено вкусна е рецептата. :)
    Поздрави с пожелания за спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ева, нямам идея защо, но почти всички баници, дори и хляба, който си правя, ги замесвам с мляко!
    Може би, така съм го запомнил от баба! :))

    Приятна и слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...