четвъртък, 14 април 2011 г.

Трицветна шаренийка !

             
        Ха сега де? Защо трицветна шаренийка? Ей сега ще ви кажа. Ами защото си направих трицветен хляб с три вида брашно!!!  
        Идеята за трите цвята е от Димитрана и нейната шарена пита, която се оказа много вкусна, а останалото си е моя рецепта. 
         От доста време сам си правя хляб и много рядко си купувам готов. Правя го почти по една и съща рецепта, като само експериментирам с различни брашна и добавки ( сещайте се - подправки ). 
          Ето го и последният ми експеримент.

      

         Необходими продукти : 

300 мл. прясно мляко ;                   ( 1 ч.ч.= 200 мл. )
20 гр. прясна мая ;
1 яйце ;
1 ч.л. сол ;
1 к.л. захар ;
2 с.л. зехтин ;
1 к.л. балсамов оцет – бял ;
1 ч.ч. пълнозърнесто пшенично – ръжено брашно ;
½ ч.ч. царевично брашно ;
2 – 3 ч.ч. черно пшенично брашно ;
1 с.л. червен пипер ;
1 ч.л. къри ;
½ к.л. мляна куркума ;
1 с.л. с връх ронена чубрица ;

          Начин на приготвяне :

          Разтварям маята в топлото мляко и добавям яйцето, солта, захарта, зехтина и оцета. Смесвам царевичното и пълнозърнестото брашно, и половината смес добавям към млякото. Разбърквам и оставям на топло да шупне, след което слагам другата половина от сместа .  След това добавям по малко от черното пшенично брашно и замесвам меко тесто, леко лепкаво. Оставям го на топло да втаса, докато стане двойно по обем. Разделям го на три топки. Към първата добавям червения пипер, омесвам я добре и я правя на дебел фитил. Към втората добавям кърито и куркумата, омесвам я и - на фитил. Към третата - чубрицата и по същата процедура. Оплитам трите фитила на плитка, сбивам я към средата, леко я овалвам с ръце, за да стане като цилиндър. Слагам тестото в правоъгълна форма за кекс с размери 29-10-7 см. , предварително подмазана и набрашнена. Оставям го да втаса, докато удвои обема си.
         Така изглеждаше преди и след печенето. 



         Слагам го в студена фурна и пека на 170-180 градуса, около 40 минути. За да не изгори отгоре, по някое време го покривам с фолио. За да е сигурно, че е изпечен, пробвам с клечка за зъби. Изпечения хляб, го изваждам от формата и го оставям да изстива върху решетка. 

          Следва рязане на филийки и хапване - кой с каквото и както обича. Това е!


          А за да ви е по-вкусно, ще добавя и малко музика - за душата!





           Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ехееееееееее! Поздравления! Ти наистина си бил Магьосник! Щом си направил такъв красив хляб, значи си майстор готвач:)

    ОтговорИзтриване
  2. Хляба е впечатляващ! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Benita, благодаря за признанието, но чак майстор готвач! :))

    Слънчеви празници ! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Даниела, радвам се че ти харесва, а и е вкусен! Благодаря!

    Поздрави и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хлябът ми прилича на козунак:)))Поздрави, Миро!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен хляб. Много обичам такъв.
    Обаче аз чакам за кифличка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Цвети, наистина го сплетох като козунак, но си е хляб!

    Честит Имен Ден !

    Поздрави и най-добри пожелания! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Илиана, радвам се, че идеята ти харесва, а кифличките вече са в наличност ! :)))

    Поздрави и весел празник ! :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...