четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Тройна примамка за Муза

       

        Напоследък времето се стопли, замириса на пролет и мойта Муза, взе че зачезна нанякъде. Чакам я да се появи отнякъде, но уви - ни вест, ни кост. А без нея съм заникъде, така че реших да я примамя. И за да съм сигурен, че ще се получи, залагам не една а цели три примамки.
         Ето ги и тях:

         Примамка първа:


100.


О Музо, на Олимп сред боговете,
дали се пази твойто място там?
Или при смъртните, о дивно цвете,
за да изпълваш ти душите ни със плам?
Щом ти на рамото на някой кацнеш,
не могат да опишат думи и слова,
по листа бял, перото му щом тласнеш,
с поезия изпълва се той след това.
Ала понякога за дълго ти не идваш,
тогава тъжно е и сиво на света,
но появиш ли се, тогава радваш
и най-взискателните наши сетива.

Затуй аз моля днеска най-смирено,
вниманието ти за нас да бъде отредено.

23.11.2010 г.



         Примамка втора:



                   P.S. Ако искате да разберете за какво пее, вижте тук, струва си.


         Примамка трета:

         Това е най-изкусителната, според мен.




             Тези какаови кексчета (мъфини) са направени по една стара иберийска рецепта. Наскоро ми я изпрати една моя близка испанска ( с нашенски произход) магьосница, с кодирано писмо по пощенски гарван. Но стига съм се отплесвал, ами да взема да ви разкрия тайните съставки (е, не всички естественно).
        -Първо- вземате 2 кокоши яйца, по възможност пресни (щото полоците са бая смрадливи). Желателно е да са от току що проносили кокошки; 
       -Второ- 150 гр. бели захарни кристали. За предпочитане е, тази съставка, да е добита от захарна тръстика расла в Куба и отсечена точно в 12 часа на обяд  от двайсет годишен креол;
       -Трето- 100 мл. олио, изцедено от прясно изпечен шарен слънчоглед. Тази съставка може да се замени и със разтопено масълце, но то трябва да е избито от осемнайсет годишна мома , преди залез слънце;
       - Четвърто- 200 гр.снежнобяло брашно, добито от осилеста пшеница, ожъната, овършана и смляна по изгрев слънце на Еньов ден;
       - Пето- 50мл. прясно мляко, издоено преди изгрев слънце от двегодишна крава, пасла на двеста годишна ливада, на южен склон;
        - Шесто- 1 чаена лъжичка от магическото бяло прахче наречено - "Backin"(бакпулвер). Желателно е  да го е приготвил Dr.Oetker;
        - Седмо- 1 супена лъжица черно какао, брано по новолуние от девствена мулатка, сушено на лунна светлина и смляно преди изгрев слънце;
            Накрая стигаме до най-важната част - как да забъркаме съставките, без да пламнат или избухнат, така че да получим тези омагьосващи, неустоимо апетитни кексчета. Ето как:
         В стъклена купа , от огнеупорно стъкло, чукваме внимателно яйцата едно по едно.После сипваме захарните кристали и с бъркалка ( сещайте се миксер, все пак сме в 21 век), по посока на часовниковата стрелка, започваме да бъркаме, като постепенно увеличаваме скоростта. Бъркаме докато сместа стане двойна и се разтворят и последните кристали . След това на тънка струйка добавяме олиото (или разтопеното масълце) като продължаваме да разбъркваме внимателно.
         В медна купа пресяваме брашното, какаото и бакпулвера, разбърква ме ги. Много внимателно ги добавяме към течната смес, като бъркаме леко по часовниковата стрелка, щото ако не внимаваме може да избухне и да ни омаже от глава до пети. Накрая добавяме и млякото, пак на тънка струйка и нежно разбъркваме. Така сместа е готова. Следва печенето, а това е най-важната част.
          Фурната е опалена на 170 градуса, с дъбови цепеници, престояли на тъмно и сухо поне 2 години. 
          Разливаме сместа в 12 хартийки, сложени в дванайсетте гнезда на специална тавичка, наречена - форма за мъфини. След това пъхаме тавичката във фурната и засичаме с кварцов пясъчен часовник точно 22 минути и 30 секунди, ни секунда повече или по-малко.             
Изваждаме кексчетата от фурната и ги оставяме да изстинат върху решетка, изработена от преплетени сребърни пръчки. Когато поизстинат може да ги нападнете и да си доставите неземно удоволствие, похапвайки от тези изкусителни и ароматни кексчета. 
                     А аз се надявам, с тях да съблазня моята Муза, та дано по-скоро ме навести.
        

         P.S.   Ако нещо не сте разбрали по съставките и приготвянето, ще обяснявам  друг път.

13 коментара:

  1. Пипи, нали за това са примамките, все някоя ще я съблазни. Тя си е като природно явление, не може да не дойде.
    Въпроса е кога ще дойде, а не дали ще дойде.

    Желая ти приятна вечер и спокоен петък.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Разбира се, че ще дойде след този хет трик, който си приложил. С тази вълшебна рецепта, приготвена от Магьосник, на фона на прекрасна музика - и стих, който разтапя сърца - приложено точно срещу Св.Валентин и поръсено с много любов - Музата ще е винаги с теб:)
    Усмихнати поздрави и приказен ден, от мен:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако не дойде днес, ще е утре или в някой друг ден, важното е да имаш тръпка да и поставяш ...капани/примамки :Р
    Кексчетата са супер!

    ОтговорИзтриване
  5. (Сори, изтрих го, защото имах грешка.)
    Ще ти дойде музата, никой не би устоял на тройна примамка (само да не се окаже бермуДски триъгълник). :D

    ОтговорИзтриване
  6. Дами, сори че чак сега отговарям, но пак имах гаф с нета. На него каквато и магия да му прилагам, нещо не го лови.
    Цвети, надявам се Музата наистина да е винаги с мен(или поне през повечето време). :)
    Дива, ами капани\примамки слагам, та да я съблазня и да не си отиде. :P
    Светле, дори в кристалното кълбо не мога да видя дали е бермуДски триъгълник, ама се надявам да не е. :D
    Приятен и слънчев уикенд на всички. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, тази Муза ако знае колко старателно я примамваш :-) Фантастични са кексчетата!

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Миленка, нали са по магьосническа рецепта трябва да са омагьосващи ! :)
    Лека вечер и приятна неделя ! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много ми хареса разреза на мъфините! Обожавам всякакви мини кексчета и мъфинки:)

    ОтговорИзтриване
  10. Това е най-интересната рецепта, която съм чела някога... :D Дори пак ще си я прочета. 0:)

    ОтговорИзтриване
  11. Ирена, тази рецепта е много специална, та затова трябва да се спазва много точно! :))))) Чети внимателно инструкциите! ;)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...