Напоследък времето се стопли, замириса на пролет и мойта Муза, взе че зачезна нанякъде. Чакам я да се появи отнякъде, но уви - ни вест, ни кост. А без нея съм заникъде, така че реших да я примамя. И за да съм сигурен, че ще се получи, залагам не една а цели три примамки.
Ето ги и тях:
Примамка първа:
100.
О Музо, на Олимп сред боговете,
дали се пази твойто място там?
Или при смъртните, о дивно цвете,
за да изпълваш ти душите ни със плам?
Щом ти на рамото на някой кацнеш,
не могат да опишат думи и слова,
по листа бял, перото му щом тласнеш,
с поезия изпълва се той след това.
Ала понякога за дълго ти не идваш,
тогава тъжно е и сиво на света,
но появиш ли се, тогава радваш
и най-взискателните наши сетива.
Затуй аз моля днеска най-смирено,
вниманието ти за нас да бъде отредено.
23.11.2010 г.
Примамка втора:
Примамка трета:
Това е най-изкусителната, според мен.
Тези какаови кексчета (мъфини) са направени по една стара иберийска рецепта. Наскоро ми я изпрати една моя близка испанска ( с нашенски произход) магьосница, с кодирано писмо по пощенски гарван. Но стига съм се отплесвал, ами да взема да ви разкрия тайните съставки (е, не всички естественно).
-Първо- вземате 2 кокоши яйца, по възможност пресни (щото полоците са бая смрадливи). Желателно е да са от току що проносили кокошки;
-Второ- 150 гр. бели захарни кристали. За предпочитане е, тази съставка, да е добита от захарна тръстика расла в Куба и отсечена точно в 12 часа на обяд от двайсет годишен креол;
-Трето- 100 мл. олио, изцедено от прясно изпечен шарен слънчоглед. Тази съставка може да се замени и със разтопено масълце, но то трябва да е избито от осемнайсет годишна мома , преди залез слънце;
- Четвърто- 200 гр.снежнобяло брашно, добито от осилеста пшеница, ожъната, овършана и смляна по изгрев слънце на Еньов ден;
- Пето- 50мл. прясно мляко, издоено преди изгрев слънце от двегодишна крава, пасла на двеста годишна ливада, на южен склон;
- Шесто- 1 чаена лъжичка от магическото бяло прахче наречено - "Backin"(бакпулвер). Желателно е да го е приготвил Dr.Oetker;
- Седмо- 1 супена лъжица черно какао, брано по новолуние от девствена мулатка, сушено на лунна светлина и смляно преди изгрев слънце;
Накрая стигаме до най-важната част - как да забъркаме съставките, без да пламнат или избухнат, така че да получим тези омагьосващи, неустоимо апетитни кексчета. Ето как:
В стъклена купа , от огнеупорно стъкло, чукваме внимателно яйцата едно по едно.После сипваме захарните кристали и с бъркалка ( сещайте се миксер, все пак сме в 21 век), по посока на часовниковата стрелка, започваме да бъркаме, като постепенно увеличаваме скоростта. Бъркаме докато сместа стане двойна и се разтворят и последните кристали . След това на тънка струйка добавяме олиото (или разтопеното масълце) като продължаваме да разбъркваме внимателно.
В медна купа пресяваме брашното, какаото и бакпулвера, разбърква ме ги. Много внимателно ги добавяме към течната смес, като бъркаме леко по часовниковата стрелка, щото ако не внимаваме може да избухне и да ни омаже от глава до пети. Накрая добавяме и млякото, пак на тънка струйка и нежно разбъркваме. Така сместа е готова. Следва печенето, а това е най-важната част.
Фурната е опалена на 170 градуса, с дъбови цепеници, престояли на тъмно и сухо поне 2 години.
Разливаме сместа в 12 хартийки, сложени в дванайсетте гнезда на специална тавичка, наречена - форма за мъфини. След това пъхаме тавичката във фурната и засичаме с кварцов пясъчен часовник точно 22 минути и 30 секунди, ни секунда повече или по-малко.
Изваждаме кексчетата от фурната и ги оставяме да изстинат върху решетка, изработена от преплетени сребърни пръчки. Когато поизстинат може да ги нападнете и да си доставите неземно удоволствие, похапвайки от тези изкусителни и ароматни кексчета.
А аз се надявам, с тях да съблазня моята Муза, та дано по-скоро ме навести.
P.S. Ако нещо не сте разбрали по съставките и приготвянето, ще обяснявам друг път.
А ако не дойде?
ОтговорИзтриванеПипи, нали за това са примамките, все някоя ще я съблазни. Тя си е като природно явление, не може да не дойде.
ОтговорИзтриванеВъпроса е кога ще дойде, а не дали ще дойде.
Желая ти приятна вечер и спокоен петък.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеРазбира се, че ще дойде след този хет трик, който си приложил. С тази вълшебна рецепта, приготвена от Магьосник, на фона на прекрасна музика - и стих, който разтапя сърца - приложено точно срещу Св.Валентин и поръсено с много любов - Музата ще е винаги с теб:)
ОтговорИзтриванеУсмихнати поздрави и приказен ден, от мен:)
Ако не дойде днес, ще е утре или в някой друг ден, важното е да имаш тръпка да и поставяш ...капани/примамки :Р
ОтговорИзтриванеКексчетата са супер!
(Сори, изтрих го, защото имах грешка.)
ОтговорИзтриванеЩе ти дойде музата, никой не би устоял на тройна примамка (само да не се окаже бермуДски триъгълник). :D
Дами, сори че чак сега отговарям, но пак имах гаф с нета. На него каквато и магия да му прилагам, нещо не го лови.
ОтговорИзтриванеЦвети, надявам се Музата наистина да е винаги с мен(или поне през повечето време). :)
Дива, ами капани\примамки слагам, та да я съблазня и да не си отиде. :P
Светле, дори в кристалното кълбо не мога да видя дали е бермуДски триъгълник, ама се надявам да не е. :D
Приятен и слънчев уикенд на всички. :)
Ех, тази Муза ако знае колко старателно я примамваш :-) Фантастични са кексчетата!
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Благодаря Миленка, нали са по магьосническа рецепта трябва да са омагьосващи ! :)
ОтговорИзтриванеЛека вечер и приятна неделя ! :)
О!божавам мъфини!!!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса разреза на мъфините! Обожавам всякакви мини кексчета и мъфинки:)
ОтговорИзтриванеТова е най-интересната рецепта, която съм чела някога... :D Дори пак ще си я прочета. 0:)
ОтговорИзтриванеИрена, тази рецепта е много специална, та затова трябва да се спазва много точно! :))))) Чети внимателно инструкциите! ;)
ОтговорИзтриване