неделя, 17 април 2011 г.

Генерална репетиция

    

              Сам съм си виновен. Хем знам, че козуначеното тесто иска мнооооооооооооого време да втасва и ей на - цял ден се размотавах и чак към пет следобед започнах да го правя. Ама и музата ми е виновна, до някъде, все привечер ме посещава и вдъхновява. :))) Та сега, докато се пече последната тава, седнах да понапиша туй - онуй, какви съм ги сътворил в кухнята.
        От няколко дена ми влезе една муха в главата - да пробвам да направя козуначени кифлички. Порових се из блоговете и ми хареса една рецепта при Илиана, с много яйца. :)))  Като дете, бях попаднал на рецепта за козунак, в една стара готварска книга, в която думите бяха с "ъ"-та накрая. Единственото, което си спомням от рецептата е - 40 яйца ..... Другото ми се губи, но това много ме впечатли. Сещате се за количеството на останалите продукти. :))) Така че, не е чудно защо си избрах рецепта с много яйца. 
         Козунака вече е опечен ( само за протокола, часа е 1.30 АМ, т.е. посред нощ), така че да си дойдем на думата. 

         
        Козуначени кифлички и козунак 


         Както споменах, рецептата е за кифлички, но понеже стана късно, а и бях направил 2 тави с кифлички, другото тесто реших да го направя на козунак - за проба. Първата тава бяха малки кифлички, втората - двойно по-големи, а третата - козунак.


         Ето и рецептата (за половин доза) :

         Какво ни трябва :

4 яйца и 2 белтъка ( 2 жълтъка за намазване) ;
250 мл. топло прясно мляко ;
250 гр. захар ( 1 и 3/4 ч.ч.) ; 
125 мл. разтопено масло ; 
20 гр. прясна мая ;
щипка сол ; 
2 ванилии ; 
1,100 - 1,200 кг. брашно ( 7 ч.ч. ) ;         ( 1 ч.ч. = 200 мл. )
           За плънката - сладко по избор и орехи-едро счукани или едро смлени, като съотношението сладко:орехи е горе-долу 2:1. Аз ползвах сладко от печени сини сливи и ягодово сладко ;

           Как се прави :

         Сложих  маята в топлото мляко ( ама топло, не вряло) да се разтвори и добавих 1 с.л. захар, щипка сол и около 2 ч.ч. брашно, за да стане гъста каша. Оставих я на топло, докато сместа удвои обема си. Яйцата, белтъците и захарта разбих с миксер, сложих разтопеното масло, но поизстинало. Добавих кашата с маята , ванилията и започнах да слагам брашното чаша по чаша. Омесих  меко тесто. Моето стана лепкаво, но за да не слагам още брашно , си сипах в една купичка олио ( около 1 ч.ч. ) и си топвах в него ръцете докато меся. Готовото тесто го намазах с олио, сложих го в една тенджера, отгоре капака и го пъхнах във фурната, загрята на около 40-50 градуса, за да е на топло и да втаса по-бързо. Когато напълни тенджерата, го премесих и го оставих още десетина минути, докато намажа тавите. След това скъсах от тестото, парче с големината на портокал и го разточих, като слагах доста брашно , за да не лепне. Разточих корите с дебелина 3-4 мм . За първата тава, нарязах корите на 16 триъгълника и кифличките станаха по-малки. За втората тава , корите ги рязах на 8 триъгълника и станаха по-големи кифлички. В широката част на триъгълника сложих от плънката - за малките 1 к.л., а за големите - почти 1 ч.л. . След това ги навих към върха на триъгълника, леко се прищипват краищата и се извиват навътре - като полумесец. Наредих ги в подмазана тава на 2-3 см. една от друга и ги оставих на топло да втасват. Първата тава я пъхнах в печката, загрята на 40-50 градуса, за да втаса по-бързо. 
        Доспа ми се, така че отивам в леглото, а как направих козунака - е, ще го напиша утре (т.е. по-късно днес, в по-нормално време :)) )!   
        Дойде ред и на козунака. Останалото тесто го разделих на девет топки. Една по една ги разточих на правоъгълници с размер горе - долу 35-36 см. на 10-12 см.,дебели 3-4 мм., пак обилно поръсени с брашно , за да не лепне .  Първия правоъгълник го намазах с плънка, върху него сложих втория - намазах с плънка и отгоре третия - без да го мажа. Навих ги като руло , хванах го в двата края и го усуках няколко пъти. Останалите шест кори по същия начин ги направих на още два фитила. Накрая трите усукани фитила ги сплетох на плитка, сложих ги в намаслена и набрашнена правоъгълна тава и оставих козунака на топло, да втасва.
         Дойде ред и на печенето. Преди да ги пъхна да се пекат, намазах кифличките и козунака с двата разбити жълтъка и отгоре обилно наръсих кристална захар. Пекох ги на 170-180 градуса, докато се зачервят, само козунака, щом леко порозовя, го покрих с фолио, за да не изгори отгоре и чак накрая махнах фолиото, за да се запече. Когато са готови, се оставят да поизстинат и се вадят от тавата, за да не се овлажнят отдолу.
        Малко ги попрепекох, но като ги правя посреднощ, а и за първи път , се получават такива "гафове". Но пък станаха  меки и много вкусни. 


         Месенето на тестото,  не беше точно по рецептата на Илиана, но крайния резултат ми хареса. Е, не изглеждаха толкова добре като нейните, но на вкус са чудесни. 


         Не се чудете на снимките, понеже едните са правени посреднощ, другите сутринта, а третите - следобед, след като се върнах от църквата с върбови клонки. Ами толкова от мен.

    Честит празник на всички 
                             и най-вече на именниците! 
 

13 коментара:

  1. Възхитителна генерална репетиция -
    изкушаващо апетитни и преполагам много вкусни и ароматни.
    Чудесна рецепта, изпълнение и снимки!
    Поздрави и честита цветница, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Хех! :) Дочаках ги :)
    Ами прекрасни са! Какво да кажа? Взимам си не една и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Диана, благодаря! Много ме зарадва с коментара си!
    Поздрави и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Илиана, дочака ги значи? :)))
    Вземи си колкото поискаш. Това не е първата рецепта от твоя блог, която пробвам ! А резултата винаги е страхотен! Какво да направя като обичам тестено, а при теб то е в изобилие! Благодаря за идеите!
    Поздрави и слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Препечени били, не бил омесил тестото както трябвало:)))А резултатът е фантастичен, Миро! И козунака като го гледам е прекрасен!Ммм, вкусно!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  7. Цвети, наистина ги попрепекох, но на мен не ми пречи, понеже обичам препечено.А за вкуса не се съмнявай - вкусни са!!!
    Поздрави и пожелания за една прекрасна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Илиана, няма защо! Още веднъж - благодаря за чудесните рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Бравос, само да ми падне някой кифличок, няма да му простя, особено сега сутринта с капучиното ми :)
    Чудесни са ти се получили :)

    ОтговорИзтриване
  10. Федора, и на мен да ми падне никаква прошка, 2-3 ги хапвам всякак:)))с кафенцето-ооо, как си вървят, направо тичат-хах:))))

    ОтговорИзтриване
  11. Ина,Цвети вземете си колкото искате! :)
    Да ви е сладко капучиното и кафето! :)

    Поздрави ! Миро :)

    ОтговорИзтриване
  12. Браво! Страхотен резултат:)
    Скоро хапвах козунак, но купешки:) Напомни ми с тази публикация да си направя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! :) Недей да чакаш ами почвай! :D
      Поздрави!
      Миро

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...